Vlada tvrdi da nije uvela policijski čas, ali su ograničili kretanje

0

Vlada Crne Gore saopštila je da su netačne tvrdnje Demokratskog fronta (DF) da je Vlada uvela policijski čas i da su mjere koje se donose radi suzbijanja epidemije koronavirus nezakonite.

Oni su reagovali na saopštenje DF da je “uvođenjem neustavnog policijskog sata preko Tvitera, Vlada Crne Gore i NTK po nalogu Mila Đukanovića ozvaničili diktaturu i ugrozili najosnovnija ljudska prava i slobode građana. ”

Iz Vlade su kazali da je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila globalnu pandemiju koronavirusa 11. marta, a u Crnoj Gori je epidemija proglašena zvaničnom odlukom 26. marta ove godine.

“Za one koji nijesu dovoljno sagledali propise, pa sljedstveno tome donose pogrešne zaključke, ukazujemo: da je članom 39 Ustava Crne Gore moguće ograničiti slobodu kretanja ako je to potrebno za sprečavanje širenja zaraznih bolesti, da su članom 55 Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisane mjere ograničenja kretanja u području zahvaćenom epidemijom zarazne bolesti, da je Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti takođe predviđeno Zakonom, da naredbe ne donosi Vlada niti Nacionalno koordinaciono tijelo, nego Ministarstvo zdravlja na predlog Instituta za javno zdravlje, da je tako učinjeno i Naredbom Ministarstva br. 8-501/20-129/424 od 30. marta (juče) koja je odmah objavljena u Službenom listu”, navodi se u saopštenju Vlade Crne Gore.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.