„Vlada nije raspravljala o izmjeni Zakona o državljanstvu, niti je počela proceduru izmjena“

0

Vladina Služba za odnose sa javnošću poslala je medijima odgovore Spajića na pitanja poslanika, iako Premijerski sat danas nije održan. Poslanici DPS-a blokirali su govornicu ne dozvoljavajući održavanje Premijerskog sata nakon čega je predsjednik parlamenta Andrija Mandić zaključio sjednicu i najavio održavanje novog Premijerskog sata.

Ivan Vuković je Spajića pitao da li je Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) pokrenulo izmjene Zakona o državljanstvu i izmjeni Ustava u dijelu državljanstva

„Izašli ste sa predogom o izmjeni Zakona o državljanstvu i izmjeni Ustava u dijelu državljanstva…Da li se o tome već raspravljalo na Vladi, da li je urađena odgovarajuća stručna analiza prije nego što ste najavili intervencije u tako značajnoj oblasti, i da li imate bilo kakav pisani dokument u formi Nacrta izmjene zakona, zapisnika ili dokumenta koji potvrđuje da se na nivou resora, Vlade ili nekog vladinog tijela na ovu temu raspravljalo?“, pitao je Ivan Vuković poslanik DPS

Spajić je u odgovoru naveo da nije „izašao sa predlogom o izmjeni Zakona o državljanstvu“ kako to Vuković sugeriše u pitanju već je na konferenciji za medije koja je bila posvećena potpuno drugoj temi, na novinarski upit u najkraćem iznio svoj stav o ovom pitanju.

„Dakle, vrlo egzaktno – niti sam ‘izašao’ niti sam inicirao izmjene Zakona i ovu temu u javnom i političkom diskursu. Jedino sam, kao građanin i kao premijer iznio svoje mišljenje na koje (valjda) imam i pravo. Stoga sada evo i najprecizniji odgovor na Vaše poslaničko pitanje – nije započeta procedura niti je Vlada raspravljala o ovom pitanju“, rekao je Spajić.

Ocijenio je da se otvorila vrlo bitna tema koja još jednom ima za cilj diskreditaciju 44. Vlade ili njega lično.

On je u odgovorima demantovao nekoliko „glavnih dezinformativnih narativa koji se plasiraju poslednjih dana.

Rekao je da Vlada ne radi na izmjeni Zakona o crnogorskom državljanstvu, a netačno je i da će parlamentarna većina mijenjati Zakon suprotno Ustavu, a onda će Ustavni sud poništiti uslov od 10 godina za biračko pravo, čime će svi noviprimljeni državljani steći pravo glasa za dvije godine.

„Pokret Evropa sad kao dio parlamentarne većine nikada neće podržati nijedno rješenje suprotno Ustavu“.

Kako je kazao pitanje dvojnog državljanstva neće se rješavati bilateralnim Sporazumom sa Srbijom, a netačno je i da Vlada ignoriše Ustav, do izbornog inženjeringa preko izmjena Zakona.

„Jasno sam saopštio koji bi bili uslovi za izmjenu Zakona kako bi se spriječio izborni inženjering. Još jasnije iz mog Kabineta je pojašnjeno da to nije moguće bez svih zaštitnih mehanizama, pa i Ustavnih promjena. Imajući to u vidu još jednom poručujem – ništa neće biti urađeno suprotno pravnom sistemu, odnosno bez potrebne većine“, poručio je Spajić

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.