Vlada ne smije popustiti pred Pejovićevim prijetnjama: Državni udar u režiji Milovog tajkuna

7

Odluka Milovog tajkuna Veselina Pejovića da u jednom otpusti 600 radnika Kombinata aluminijima svojevrsni je državni udar koji Vlada Crne Gore mora hitno spriječiti.

Vlasnik Uniproma poslao je službenom poštom stečajnom upravniku Nebojši Dožiću dopis u kojem o prekidu radnog odnosa za 600 radnika koji imaju pravo na otpremninu, za šta bi im država morala isplatiti 10 miliona evra.

Dakle, samo jednim potezu odgovornog poslodavca, kako sebe Pejović doživljava, na evidenciji nezaposlenih lica naći će se 600 osoba. Tom odlukom na rubu egzistencije biće dovedeno oko 2.000 građana, ako uzmemo u obzir da jedan zaposleni radnik KAP-a živi sa minimum tri člana porodice u domaćinstvu. Društveno odgovorno, nema šta!

Lopticu je ovim besramnim potezom Pejović prebacio na teren Vlade Crne Gore koja u ovom delikatnom ekonomskom trenutku, usred krize sa pandemijom korona virusa, mora pronaći modalitet da pomogne radnicima i njihovim porodicama i tako spriječi njihov ekonomsko-finansijski sunovrat.

Sasvim je jasno da navodna ugroženost Uniproma i KAP-a od  aktuelne vlasti služi kao paravan Pejoviću da se perfidno povuče iz Kombinata aluminijuma i novoj Vladi napravi višemilionsku štetu po nalogu DPS-a. Nema sumnje da se radi o klasičnom sabotiranju. Pejović se dosledno drži doktrine “posle DPS-a potop”, kao i brojni drugi biznismeni koji su do bogatstva i  društvenih privilegija došli zahvaljujući ovoj partiji.

Pejović se hvalisao da je prosječna plata u KAP-u danas iznosi 792 evra, a zaboravlja da su zaposleni u tom istom preduzeću  nekada imali znatno veća primanja od pomenute cifre. Nekada su radnici KAP-a uživala sva moguća radnička prava, čak i za vrijeme dok je fabrikom upravljao “ozloglašeni” Oleg Deripaska. Za razliku od tih vremena, dolaskom Veselina Pejovića zaposleni su u poslednjih osam godina, kako tvrdi Sandra Obradović predsjednica jednog od sindikata KAP-a, lišeni korišćenja godišnjih odmora. Ona je takođe istakla da zaposlenima nije plaćen  beneficirani radni staž, te da im je zabranjeno sindikalno djelovanje, a da je jedino pravo koje imaju je pravo na zaradu i na naknadu zarada.

Dušebrižnici iz DPS-a ćute 

Zanimljivo da se povodom razvoja situacije u KAP-u iz opozicije (DPS, SD i BS) niko ne oglašava. Samo prije dva mjeseca lamentirali su nad sudbinom Montenegro Erlajnsa i zapolsenih u toj kompaniji koji su upravo zahvaljujući njima ostali bez posla. Tada su tražili od Vlade da spasi nacionalnu aviokompaniju, a sada nemaju iste zahtjeve za KAP. Nema ni Ivana Vukovića da najavi pomoć radnicima KAP-a iz budžeta Glavnog grada, kao što je činio sa radnicima Montenegro Erlajnsa. Iluzorno je očekivati od njih da u ovom slučaju stanu uz radnike KAP-a, a osude gest Pejovića kojem su omogućili da preuzme KAP.

Pejović “uhvaćen” u laži: Početkom 2015. tvrdio da je prosječna plata prije preuzimanja KAP-a bila 550, a danas govori  da je iznosila 472 evra

Prosječna plata u KAP-u prije ulaska Uniproma bila je 550 sad je 750 evra, tvrdio je za RTCG 5. februara 2015. Veselin Pejović. Šest godina kasnije isti čovjek izjavljuje da je prije dolaska Uniproma, u KAP-u  prosječna plata bila 472 eura. Ko laže? Pejović iz 2015. ili 2021. godine?

Pejovićevi hvalospjevi o stanju u KAP-u prošlog mjeseca u Dnevnim novinama: Zapošljavamo više od 500 radnika sa biznis planom daljeg razvoja

Pejović je u intervjuu datom 11. februara Dnevnim novinama hvalio poslovnim poduhvatima i rezultatima u KAP-u i najavljivao nove investicije i radna mjesta.

-Od preuzimanja Kombinata aluminijuma do danas izvezeno je proizvoda u vrijednosti 500 miliona eura, dok je u otvaranje nove fabrike, sa remontom elektrolize, uloženo 70 miliona eura što će doprinijeti da izvoz zasigurno bude znatno uvećan.  Zapošljavamo više od 500 radnika sa biznis planom daljeg razvoja. Posebno naglašavam da više od 200 kompanija, neka manje, neka više, direktno posluje sa Kombinatom aluminijuma.

Sredinom 2014. preuzimamo ovo privredno društvo nakon isplate ponuđene cijene, organizujemo proizvodnju, investiramo u dvije nove fabrike silumina-legura i fabrike trupaca-bileta kapaciteta 100.000 tona, pored njegove osnovne proizvodnje koja je podrazumijevala samo izradu aluminijskih ingota T-Bar. Sa otvaranjem ove dvije fabrike poslije 50 godina došli smo da se više ne izvoze aluminijski ingoti T-Bar nego smo postigli viši stepen prerade aluminijuma u aluminijskim legurama i trupcima-biletima kapaciteta 100.000 tona.

I pored neistina koje se šire, koje su zlonamjerne i tendenciozne, a ne proizvod neznanja i neupućenosti, proračunate da Unipromu učine štetu, ostajem nepokolebljiv da kao što sam radio u posljednje tri godine otvaram nove fabrike koje su isključivo namijenjene izvozu i sa uvećanjem broja zaposlenih. Sa otvaranjem dvije fabrike, koje su najsavremenije napravljene u Evropi, vrijednost izvoza će biti 250 miliona eura godišnje i znatno će se uvećavati- izjavio je Pejović za Dnevne novine.

U međuvremenu  je javnost najbolje  mogla da se uvjeri u čvrstinu Pejovićeve nepokolebljivosti…

 

 

7 Comments
 1. Rodjo komentariše

  Dritane hapsi ološ. Pravac Spuž.

  49
  4
 2. Ivi komentariše

  Baš nas briga. Doći će Srbi ili Kinezi. Dolje nesposobna ekspertska ološ.

  34
  8
  1. Dekson komentariše

   Tako je. Ajde bre, treba da zavisimo od Milovih mafijaša, lopova, bivših konduktera.

   24
   1
 3. Kontra revolucija komentariše

  Eno Kinezi napraviše od smederevske zeljezare giganta !.
  Rado ce oni preuzeti KAP !.
  A sigurno vec merkaju !.

  10
 4. Ksilofon komentariše

  Ovo se vec slazem. Ne moze svaki tajkun da se izdire poslanicima i prijeti drzavi.

  7
  1
 5. Jovana komentariše

  Sramno!!!

  6
  1
 6. Guderijan komentariše

  Kompletna policiju staviti u stanje pripravnoati I odlucno krenuti u obacun bez milosti. Ovo je prelilo casu. Udarit svom snagom.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.