Vlada nastavlja sa brukanjem: Osumnjičeni umjesto da je u zatvoru obećava investicije

0

Umjesto da je u zatvoru, jer ga Specijalno tužilaštvo tereti da je dio kriminale grupe koja je u slučaju „Primorka” Bar oštetila državu za preko 20 miliona, Darko Konjević bio je prije dva dana zajedno sa premijerom Duškom Markovićem u zvaničnoj posjeti Baru. Kako se može vidjeti na fotografijama, Konjević koji sjedi tik uz premijera Markovića, aktivno je učestvovao na pomenutom sastanku, koji je poslužio kao predizborna kampanja vladajućem DPS-u. Na tom sastanku delegacija, u kojoj je bilo i lice pod istragom, obećala je nove projekte u tom gradu.
Osobe koje se terete za višemilionske prevare na štetu građana, u svim svjetskim pravnim državama, moraju biti u pritvoru, osim u Crnoj Gori, gdje zajedno sa premijerom obilaze gradove i obećavaju investicije. U izuzetnim slučajevima, određuje se kućni pritvor i osoba protiv koje se vodi istraga za zloupotrebu službenog položaja ne smije da napušta objekat u kojem boravi.
Međutim, iako za sumnje u umiješanost Konjevića u slučaju „Primorka“ postoji više konkretnih dokaza, ovaj glavnooosumnjičeni za zloupotrebu službenog položaja, prekjuče u Baru, obećavao je nove projekte i dolazak brojnih investicija.
Pitanje je kako neko ko je sa pozicije državnog funkcionera već učestvovao u višemilionskim malverzacijama, čiji potpis je na spornoj dokumentaciji, može i dalje da radi i pokriva visoke funkcije, ako se protiv njega vodi zvanična istraga.
Konjević, suprotno zakonskim odredbama, i dalje radi i prima platu koju mu obezbjeđuju isti oni građani koje je „olakšao“ za 20 miliona.
Protiv Konjevića i još 14 osoba, sve listom vladinih zvaničnika i uglednih privrednika, Specijalno državno tužilaštvo je prije godinu otvorilo istragu pod sumnjom da su formirali kriminalnu grupu, koja je pod plaštom priče o oživljavanju državne kompanije “Primorka” između sebe, navodno, podijelila više miliona evra poreskih obveznika.
Vladini funkcioneri, a među njima i Konjević, sumnjiče se za zloupotrebu ovlašćenja u privredi, zloupotrebu ovlašćenja u privredi putem podstrekavanja i pomaganja i zloupotrebu službenog položaja, sumnja se i da su sva djela izvršena na organizovan način.
Poslanik Milutin Đukanović iz Nove srpske demokratije prokomentarisao je da je u Crnoj Gori sve moguće, pa i da predsjednik Vlade pozira pored osobe koja je pod istragom zbog finansijskih malverzacija.
– Što si više upleten u malverzacije i kriminalne aktivnosti, to je tvoja pozicija unutar Vlade bolja. Izgleda da mladi kadrovi samo prate svoje vođe i nastavljaju tamo gdje su stali ovi prije njih. Kod nas su šefovi kriminalnih organizacija − šefovi države. I oni će kao i njihovi šefovi žrtvovati sve, u ovom slučaju građane Crne Gore, radi svoje materijalne koristi, kazao je Đukanović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.