Vlada formira Savjet za demografiju

0

Vlada Crne Gore je na današnjoj 23. sjednici, na inicijativu Kabineta potpredsjednika Vlade za demografiju i mlade Dragoslava Šćekića, donijela Odluku o formiranju Savjeta za demografiju.

Predsjednik Savjeta je potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade i ministar sporta i mladih Šćekić, a članove Savjeta će činiti predstavnici svih relevantnih institucija.

Ciljevi Savjeta su da organizuje aktivnosti čiji su nosioci državni organi, organi državne uprave, organi lokalne samouprave, organi lokalne uprave i druge nadležne institucije, da prati prioritete, dinamiku i rokove realizacije i ocjenjuje postignute rezultate.

Istakli su da na inicijativu Kabineta potpredsjednika Vlade za demografiju i mlade biće formirana i Radna grupa za izradu Prve Nacionalne strategije za demografiju, sačinjena od službenika koji će konstantno raditi na izradi navedenog dokumenta, sa akcentom na problem iseljavanja stanovništva izvan granica naše države, ali i migracije koje se dešavaju unutar nje, prije svega na kretanja iz ruralnih ka urbanim, ali i kretanja ka centralnom dijelu Crne Gore.

Savjet će podnositi Vladi i ministarstvima inicijative, predloge, mišljenja i analize koje se odnose na ukupno kretanje stanovništva, promjene u pojedinim njegovim strukturama i promjene u ekonomskim, socijalnim, kulturnim,obrazovnim, zdravstvenim i ostalim pokazateljima koji djeluju na pojedine komponente demografskog razvoja.

Predlagaće Vladi preduzimanje konkretnih mjera i aktivnosti od značaja za demografski razvoj kad je to u određenim oblastima potrebno, kao što su mjere i aktivnosti koje se odnose na unapređenje životnog standarda građana u ruralnim sredinama, poboljšanje uslova i mogućnosti za zapošljavanje, dostupnost i kvalitet obrazovanja i sl.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.