Vježbe ruskih specijalaca: Pet kilometara na skijama, a onda napad iz zasjede

0

Pripadnici specijalnih snaga Rusije na vježbama kod Novosibirska pokazali su vještine kamufliranja i napada iz zasjede, prenosi televizija „Zvezda“.

Zadatak jedinice je bio da sa što manje buke presretne „neprijateljski“ kamion u kome su se nalazila tajna dokumenta.

Do mjesta akcije specijalci su stigli na skijama, prešavši više od pet kilometara. Kako ne bi privukli pažnju, vojnici nisu pucali – popeli su se na kamion, otvorili vrata i preuzeli kontrolu nad vozilom.

Nakon što su zaustavili kamion, grupa specijalaca je opkolila vozilo i uhvatila uslovnog protivnika. Vježba je uspješno realizovana.

Danas se u Rusiji obilježava Dan Snaga za specijalne operacije. One su zvanično formirane u martu 2013. godine. To je zasebna struktura, koja ne pripada nijednom rodu ni ogranku Oružanih snaga Rusije.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin čestitao je vojnicima i veteranima Snaga za specijalne operacije njihov profesionalni praznik.

„Iskreno želim da vam se zahvalim na besprekornoj službi, nepokolebljivoj odanosti vojnoj dužnosti i položenoj zakletvi“, navodi se u čestici ruskog lidera.

On je istakao da je formiranje Snaga za specijalne operacije bio odgovor na izazov vremena i ozbiljne izmjene u prirodi vojnih prijetnji i načinima vođenja oružane borbe. Rusija sada ima jedinstvene mogućnosti za rešavanje zadataka od posebnog značaja, naglasio je Putin.

Dan Snaga za specijalne operacije u Rusiji se obilježava od 2015. godine.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.