Vjerska zajednica Jevreja: Sjećamo se žrtava Jasenovca i svih logora, bez zloupotreba u političke svrhe

0

Vjerska zajednica Jevreja promoviše kulturu sjećanja na stravično stradanje našeg naroda i nadamo se da njihove kao ni druge žrtve ostalih nacija neće biti zloupotrebljena u političke svrhe, poručuju iz Vjerske zajednice Jevreja Crne Gore.

U saopštenju za medije navode da Zajednica je upoznata sa sadržinom “Rezoluciju o genocidu u sistemu logora Jasenovac, Dahau i Mauthauzen”.

Kao organizacija sa najvećim brojem registrovanih Jevreja u Crnoj Gori, navode da njihova je dužnost da se tim povodom obrate javnosti.

Podsjećaju, da je na teritoriji Nezavisne države Hrvatske postojalo više od 50 logora u kojima je ubijeno oko 80 odsto Jevreja koji su živjeli u toj zemlji.

“Jasenovac je bio najveći od tih logora, a „Kameni cvijet“, spomenik podignut u julu 1966. godine, podsjeća na to stratište i nalazi se u svim udžbenicima o genocidu i Holokaustu na ovim prostorima. I Jad Vašem, i ostali muzeji Holokausta kao i cijeli svijet priznaju Jasenovac i ostale logore NDH, kao i zlokobno djelovanje te države kao paralelnu strukturu nacističke Njemačke”, kazali su iz Zajednice.

Aktivistkinja Vjerske zajednice Jevreja Crne Gore Jelena Đurović podsjeća i na knjigu Iva Goldštajna „Jasenovac“ kao i njegova druga djela koja je pisao sa Slavkom Goldštajnom – „Holokaust u Zagrebu“, “Židovi u Zagrebu 1941-1945“ i navodi da se te publikacije smatraju za “najrelevatnije izvore koji se tiču najmračnijeg perioda moderne civilizacije na ovim prostorima”.

“Država Hrvatska svake godine obilježava 22. april, Dan proboja logoraša u Jasenovcu, a Židovska opština Zagreb kao i ostale jevrejske opštine širom Hrvatske redovno obilježavaju i Jom Hašoa (Dan Šoe, odnosno Dan sjećanja na Holokaust). Jasno je da niko, barem sa zvaničnih adresa, ne negira genocid i Holokaust koji se sprovodio u NDH, kao ni u nacističkim logorima Dahau i Mathauzen”, navela je Đurović.

Vjerska zajednica Jevreja, prema njenim riječima, promoviše kulturu sjećanja na stravično stradanje našeg naroda i, kako kažu, “nadamo se da njihove kao ni druge žrtve ostalih nacija neće biti zloupotrebljena u političke svrhe”.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.