Viši sud: Zakonske pretpostavke za izručenje Do Kvona ispunjene; Milović da odluči kome će biti izručen

0

Zakonske pretpostavke za izručenje južnokorejskog državljanina Do Kvona, koga potražuju Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države, ispunjene su.

To je utvrdio Viši sud u Podgorici, dok će konačnu odluku o tome morati da donese ministar pravde, Andrej Milović.

Podsjećamo, Osnovni sud u Podgorici osudio je, na četiri mjeseca zatvora, Do Kvona zbog falsifikovanja isprava.

U obrazloženju rješenja navodi se da stoji činjenica da je okrivljeni K.D.H. dao saglasnost da se, po skraćenoj proceduri, izruči nadležnim organima Republike Južne Koreje,

„…međutim, Viši sud u Podgorici je našao da treba ipak odlučiti kao u izreci odnosnog rješenja, jer se u konkretnom slučaju radilo o ekstadiciji kojoj se obratilo više država, te da se primat ipak reguliše odredbom čl. 22 Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, kada će Ministar odlučiti koja država ima prednost u slučaju eventualnog izručenja, iz čega proizilazi da će o navedenom konačnu odluku donijeti Ministar pravde Crne Gore“.

Ipak, zaključuje se u saopštenju Višeg suda, „ukoliko ministar pravde dozvoli konačno izručenje prethodno imenovanog okrivljenog, ono će se realizovati nakon okončanja izvršenja krivične sankcije izrečene pred Osnovnim sudom u Podgorici u predmetu koji se, protiv istog, vodio zbog krivičnog djela falsifikovanje isprave(…)“, zaključuje se u saopštenju Višeg suda u Podgorici.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.