Više osumnjičenih iz operacije “Klap” priznalo krivicu

0

Više osumnjičenih u operaciji “Klap” potpisalo je sporazume o priznanju krivice, a državu će obeštetiti sa po nekoliko stotina hiljada eura, saznaju “Vijesti”.

Početkom maja u operaciji “Klap” uhapšena je 21 osoba osumnjičena za stvaranje kriminalne organizacije, produženo krivično djelo utaja poreza i doprinosa i prouzrokovanje lažnog stečaja. Oni su, kako su tada saopštili iz Uprave policije, sklapanjem lažnih faktura između više firmi oštetili državu za pet miliona eura poreskih obaveza a sebi obezbijedili protivpravnu dobit od 20 miliona eura. Terete se i da su prouzrokovali lažne stečajeve. Krivične prijave, kako su tada saopštili iz Uprave policije, podnijete su protiv 24 osobe i 14 firmi.

Iz Specijalnog državnog tužilaštva “Vijestima” nijesu odgovorili na pitanje da li je i koliko osumnjičenih iz ove operacije potpisalo sporazume o priznanju krivice.

Jedan od osumnjičenih koji se nalazi u bjekstvu Dejan Lakić, proteklih dana saopštava da je on prevaren, ali ne negira poslovnu povezanost sa ostalima. Kazao je i da ima dokumentaciju i snimke o umiješanosti rukovodstva Poreske uprave u primanje fiktivnih faktura kojim se priznaja povrat PDV-a za nepostojeće poslove, ali ih nije pokazao. On navodi da je poslovao i sa firmama iza kojih stoji porodica Mila Đukanovića i njegovih partnera, kao i da je tim firmama Poreska vratila višemilionske iznose PDV-a bez zakonskog osnova. To je prije dva dana tvrdio i poslanik DF-a Nebojša Medojević, a Poreska je kasnije to demantovala.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.