Vilimski: EU tvrdi da je posvećena međunarodnom pravu, a samo posmatra kako se manastiri na KiM uništavaju, dok se Srbima onemogućavaju osnovna prava

0

Zapad, a posebno EU veoma loše tretira Srbe, ne samo u vezi sa Kosovom, već uopšteno, saopštio je šef delegacije Slobodarske partije Austrije (FPO) u Evropskom parlamentu Harald Vilimski.

On je za „Politiku“ istakao je da EU, koja tvrdi da je posvećena međunarodnom pravu, posmatra kako se manastiri na Kosovu iznova bezobzirno uništavaju, dok se tamošnjim Srbima onemogućava da ostvare svoja prava.

– EU, koja tvrdi da je posvećena međunarodnom pravu, posmatra kako se manastiri na sjeveru Kosmeta iznova bezozbirno uništavaju, dok se tamošnjim Srbima onemogućava da ostvare svoja prava. EU ne čini ništa po tom pitanju, naprotiv, nastavlja da vrši pritisak na Srbe i daje tzv. kosovskoj vladi sve više međunarodnog učešća – upozorava Vilimski.

On smatra da je takva politika izuzetno opasna.

– Čitav dijalog između Beograda i Prištine, kako ga zamišlja EU, vidim kao veoma problematičan. Ne smijemo zaboraviti da je Kosovo srce Srbije. Ne govorim ovo kao praznu frazu, već kao istorijsku, kulturnu i političku činjenicu. Zapad, a posebno EU veoma loše tretira Srbe, ne samo u vezi sa Kosovom, nego uopšteno – podvukao je Vilimski.

On je rekao da se zalaže za apsolutnu zabranu proširenja, posebno, kako je dodao, na zemlje koje ne ispunjavaju kopenhaške kriterijume, niti se uklapaju u evropsko-zapadni kanon vrijednosti.

– Kandidati kao što su Albanija i takozvano Kosovo, ili prije svega Ukrajina, nisu spremni za pristupanje i bili bi rupa bez dna vrijedna milijarde evra za neto davaoce kao što je Austrija. Međutim, Srbiju smatramo potencijalno važnim kandidatom i voljeli bi da se pridruži, iako bih savjetovao Srbima da ne ulaze u ovakvu EU – ukazao je Vilimski.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.