“Vijesti”: Moguće i novo odlaganje početka nastave?

2

Predsjednik podgoričkog Odbora Sindikata prosvjete Crne Gore Slobodan Savović upozorio je da ta radnička organizacija, po cijenu početka školske godine, neće dopustiti zdravstveno i finansijsko ugrožavanje prosvjetnih radnika. On je Vijestima kazao da informacija da je novim školskim kalendarom, koji je donio ministar Damir Šehović, predviđeno produžavanje oba polugođa, ali i rad subotom, kod njega “izaziva ogromno ogorčenje”.

“Jer je u vanrednoj situaciji trebalo smanjiti broj radnih dana i kroz redukciju planova i vaspitno-obrazovnih ciljeva, što je bio posao Zavoda za školstvo i Centra za stručno obrazovanje, čime bi se izbjeglo ovakvo rješenje. Slobodan sam da zaključim da će se sa ovakvim školskim kalendarom platiti nečiji kolektivni godišnji odmor i nerad”, poručio je Savović.

Istakao je da “ne želi da bude ultimativan”, ali da je spreman da organima Sinidkata prosvjete predloži čak i novo odlaganje početka školske godine, ako se uskoro ne definišu stavovi u vezi sa preporukama te organizacije u vezi sa nastavom i zaštitom prosvjetara u doba epidemije koronavirusa.

Savović napominje da je Sindikat prosvjete već dostavio preporuke Ministarstvu, ali da većina nije prihavćena.

Početak školske godine najavljen je za 1. oktobar, a Institut za javno zdravlje (IJZ) i Ministarstvo posvjete dostavili su ustanovama set mjera koje bi trebalo da obezbijede što manji rizik za đake i nastavnike od infekcije koronavirusom. Preporuke su pripremljene i za vrtiće, jer i oni sa radom počinju 1. oktobra. Prema novom školskom kalendaru, zimski raspust će trajati manje od deset radnih dana, ako se uzme u obzir da period odmora obuhvata obavezne praznike. Raspust počinje 31. decembra, a završava se 18. januara 2021. Školska godina se završava 18. juna.

“Na ovaj način i uz ove preporuke smo mogli da počnemo školsku i nastavnu godinu još 1. septembra. Aktuelne preporuke su mnogo ranije dostavljene Ministarstvu”, kazao je Savović za Vijesti.

Prema njegovim riječima, od 200 do 300 prosvjetnih radnika, koji su imali ugovore na određeno radno vrijeme, nijesu primili septembarsku platu.

“Ovo je moglo da se izbjegne tako što bi školska godina počela 1. septembra, a nastavna 1. oktobra, što je bio naš predlog koji nije uvažen”, kazao je Savović.

Poručuje i da je nejasno ko će obezbijediti zaštitnu opremu.

“A znamo da je nedostatak novca hronična boljka škola. Nećemo dozvoliti da ovo padne na teret prosvjetara, jer nije u pitaanju mala količina i sitan novac. Uzmimo za primjer jednu učiteljicu kojoj su dnevno potrebno bar dvije maske. To je 10 maski za jednu radnu sedmicu, a 40 na nivou mjeseca, pa je lako izračunati koliko je to novca”, ističe Savović.

Savović napominje i da će rad u školama po preporukama”neminovno dovesti do povećanja obima posla prosvjetnih radnika, odnosno do časova preko norme”.

Savović posebno naglasio “pritisak na prosvjetne radnike u vezi sa onlajn nastavom”.

“Radi se o činjenici da niko nema pravo da od prosvjetnog radnika zahtijeva rad na određenim platformama ili bilo kojim oblicima nastave ako oni za to nijesu obučeni ili nemaju adekvatna tehnička sredstva (lap top, tablet, pametni telefon…). Podsjećam na to da je Opštim zakonom o obrazovanju i vaspitanju garantovana autonomija prosvjetara u izboru metoda i oblika rada i zadataka koje će davati učenicima. Posebno tužno je to što je veliki broj podgoričkih škola opremljen zastarjelom kompjuterskom tehnikom, lošim internt signalom, što dodatno otaževa naš rad sa učenicima. Ne može Mininistarstvo da traži savremene oblike nastave sa zastarjelom opremom i planovima i programima”, ocijenio je Savović.

2 Comments
  1. akvarius komentariše

    NETREBA UOPSTE POCINJATI SA SKOLSKOM GODINOM,SEHOVIC JE RIJESIO DA DA NAM OPISMENI DJECU NA SVOJ NACIN

  2. vaso komentariše

    moja djecanece ici u skolu a ni kompjuter i televizor nijesam kupio da bi oni visili na njima,kad se makne pandemija. neka idu.osnovna skola je obavezna ali i garancije zdrastvene isto

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.