Video-poruka Matije Bećkovića o SANU, predsjedniku Kostiću – neophodno da se svi izjasne o Kosovu

2

Akademik Matija Bećković objavio je video-poruku u kojoj kaže da Srpska akademija nauka i umjetnosti treba da saopšti svoj stav o najvažnijem i najaktuelnijem pitanju Srbije i srpske nacije – Kosovu i Metohiji.

Poziv Akademiji da se izjasni o Kosovu reakcija je Bećkovića na nedavne izjave predsjednika SANU Vladimira Kostića i polemike u javnosti oko toga.

https://www.facebook.com/watch/?v=262210785374281

Podsjetimo, Kostić je još prije šest godina izjavio da je u ovom trenutku jedina politička mudrost na koji način, sa elementima dostojanstva, napustiti Kosovo, jer „ni de fakto ni de jure nije u rukama Srbije“. On je sa istim stavom izlazio u javnost više puta posle toga što je bilo povod za brojne rasprave i osude u javnosti koje su kulminirale i protestom.

Reagovanje prenosimo u cjelosti:

„Udruženju jezika i književnosti Srpske akademije nauka i umjetnosti

Poštovane kolege.

Pridružujem se akademicima Piperu, Tešiću i Danojliću.

Ono što ja mislim o Kosovu i Metohiji svima je poznato i to neću ponavljati.

Ono što je predsjednik Srpske akademije nauka i umjetnosti ne jednom izjavio o Kosovu i Metohiji postalo je neka vrsta magične kocke. Neki kao i on sam smatraju da je to njegovo lično mišljenje na koje on ima pravo, a drugi da mišljenje predsjednika Srpske akademije nauka i umjetnosti ne može biti lično.

U svakom slučaju, to mišljenje je izašlo u javnosti na protivljenja i odobravanja, izazvalo je polemike i peticije. Bilo je povod za prve demonstracije u 150-godišnjoj istoriji Srpske akademije nauka i umjetnosti. A što je najbitnije, proizvelo je nedoumice šta je stav Srpske akademije nauka i umjetnosti o Kosovu i Metohiji, tom najaktuelnijem i najvažnijem pitanju Srbije i srpske nacije.

Da bismo bili načisto neophodno je da se Srpska akademija nauka i umjetnosti zvanično izjasni i u ovom presudnom času onlajn i oflajn saopšti svoj stav, odnosno da se izjasne svi njeni članovi, jer su se Predsjedništvo i Izvršni odbor već nemušto izjasnili.

Ako to ne učini Srpska akademija nauka i umjetnosti, Odjeljenje jezika i književnosti ne bi smjelo da ćuti i javnost ostavi bez svog jasnog i nedvosmislenog odgovora.

S poštovanjem

Matija Bećković“

2 Comments
 1. NIKO99 komentariše

  Zamislimo Intelektualnu Elitu jednog naroda koja u najtežim trenucima za opstanak ćuti. Kako je to strašno. Narod koji se sam bori za preživljavanje dok intelektualna elita tog naroda pati od malodušnosti. Čemu znanje ako se ne ispoljava?
  Zaboravite Srpsku Akademiju Nauka baš kao što su oni zaboravili svoj Naroda Srpski. Ne uplaćujte im novac za njihove lične projekte i radove, za njihove plate i penzije. Ko ne doprinosi napretku svoga naroda nemože dobijati benefite od naroda.
  Pojedinci iz Srpske Akademije Nauka koji su patriote odmah da formiraju Srpski Nacioalni Savjet gdje bi kao moralni i intelektualni autoritet bili savjetodavno tijelo Izgubljenoj Političkoj Eliti a u isto vrijeme obavještavali građane i narod o situaciji u kojoj se nalazimo i o potecijalnim opasnostima koje postoje.

 2. iz glave komentariše

  SANU je intelektualna elita stvorena za potrebe titoizma i ni de fakto ni de jure nije u korist Srba. Zato su prespavali sve od njegove smrti, jezičku revoluciju, globalizam, raspad Jugoslavije, probleme Srba i Srbije, sankcionisanja i bombardovanja, a “ideje” za svoj opstanak umakanja keksa u čaj za carsku apanažu nalaze u okup-kolon ideologijama i planovima.

  Stoga u ovom trenutku jedina politička mudrost na koji način, sa elementima dostojanstva zatvoriti SANU i osnovati СРПСКУ АКАДЕМИЈУ НАУКА и СРПСКУ АКАДЕМИЈУ УМЕТНОСТИ

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.