Veterinari i policija čuvaju majku i ćerku, posljednja dva bijela nosoroga na planeti

0

Fotografija iz Kenije na kojoj su dva posljednja bijela nosoroga obišla je svijet. Veterinari i lovočuvari iz okruga Laikipi čuvaju majku i ćerku sjevernog bijelog nosoroga od lovokradica.

Autor fotografija je poznati prirodnjački fotograf iz SAD, Dzastin Mot kao dio posebne serije fotografija pod nazivom „Srodni čuvari (Kindred Guardians) čiji je fokus život ljudi koji su posvetili živote očuvanju prirode.

Posljednji mužijak ove vrste umro je prije tri godine u istom parku, što znači da za sjevernog bijelog nosoroga više nema nade. Natu i Fadžin su jedini predstavnici svoje vrste i žive u ograđenom područiju dok o njima brinu pripadnici kenijske Nacionalne policijske rezerve.

Tužno je i alarmantno da populacija svih nosoroga na svijetu opada drastično a najviše bijelih nosoroga koji su na ivici izumiranja.

Svakog dana smo svjedoci ugrožavanja prirodnih staništa, prekomjernog lova, zagađenja prirode. To dovodi do alarmantnog smanjenja populacije divljeg biljnog i životnjskog svijeta i do najgoreg ishoda, izumiranja vrste.

Koliko još vrsta treba da izumre da bismo se kao čovječanstvo osvijestili?

Izvor: Luftika

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.