Veselin Nenezić dobio spor u Strazburu: Dokazao da mu je Ambasada SAD-a u Podgorici nezakonito dala otkaz, vlast u Podgorici i dalje ćuti!

0

Veselin Vesko Nenezić dobio je presudu u Strazburu, u svoju korist, i tako je dokazao da ga je Ambasada SAD-a u Podgorici nezakonito otpustila. Deset godina nakon što je dobio tu presudu, da mu je povrijeđeno bilo pravo na suđenje u razumnom roku, država Crna Gora i dalje ćuti.

Presuda suda u Strazburu

“Radio sam 10 godina u američkoj Ambasadi u Podgorici i nakon toga dobio otkaz. Najveća državna administracija na svijetu je donijela tu odluku suprotno zakonima Crne Gore i takođe, suprotno međunarodnim zakonima.

Kao državljanin Crne Gore obratio sam se sudu moje države koja je ostala nijema i vjerovatno u čudu da neko ima smjelosti da tuži SAD. To čuđenje i ćutanje moje države i sudstva traje i do dan danas.

Od 19.06 2012 godine, do danas prošlo je skoro 8 godina i još ni jedno ročište nijesam imao pred našim sudom.  Na početku suđenja, tj. po predaji moje tužbe od 26.07.2012 Osnovni sud se oglasio nenadležnim i onda redom Viši i Ustavni.

Pošto sam potrošio sve pravne ljekove u mojoj državi obratio sam se sudu u Strazburu koji je donio odluku i presudu u moju korist 25.10.2016 i kaznio Crnu Goru po osnovu suđenja u razumnom roku.

Od presude suda u Strazburu do danas ja i dalje nijesam imao suđenje iako sam po pravosnažnosti presude uložio zahtjev za obnovu postupka koji je pozitivno riješen.

Puno mojih kolega i prije mene i poslije mene su dobili otkaze a da nijesu imale pravo da se obrate sudu svoje države i traže pravdu tamo gdje bi trebalo da ona stanuje, jer je neshvatljivo da jedna država poput USA sebi daje za pravo da svoje službenike otpušta bez prava na pravično suđenje jer oni smatraju kada ti daju otkaz da jedino njima možeš da se žališ, a naravno ta žalba je unaprijed osuđena na negativan odgovor.

Veselin Nenezić

Moje čuđenje i ljutnja je upućena na ovu konstataciju kao i na to da moja država i sudstvo nemaju volje i želje da štite svoje državljane kada je u pitanju USA. Obraćao sam se prošloj i sadašnjoj ambasadorki, ne da molim za pomoć, nego da apelujem na njih da učine sve što mogu, a mogu dosta, da osnaže i podrže naše institucije da rade svoj posao, iako valjda njima ne bi trebala ta vrsta podrške ako smo demokratsko društvo kako se predstavljamo.

Odgovore nijesam dobio, pa sam potom pisao predsjedniku USA Donaldu Trampu, i poslije toga su počele stvari polako da se pokreću u vidu obavještenja da su odredili advokatsku firmu koja će ih zastupati. To je bilo prošle godine ali i dalje nema zakazivanja ročišta u sudu u Podgorici.

Mišljenja sam da nema potrebe da se plašimo nikoga kada su pravda i zakon na našoj strani pa makar to bila i administracija Amerike, poručio je Nenezić u razgovoru za Borbu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.