Venecuela: Maduro se založio za prijevremene parlamentarne izbore

0

Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro založio se večeras za prijevremene parlamentarne izbore tokom godine, dok većinu trenutno u parlamentu drži opozicija.

Ustavnotvorna skupština, bliska vlastima, poziva na “prijevremene parlamentarne izbore tokom ove godine. Ja se s tim slažem”, rekao je Maduro pred nekoliko hiljada ljudi na skupu podrške vlastima.

Parlament koji je jedina institucija u Venecueli pod kontrolom opozicije, nema stvarnu moć jer je prešla na Ustavotvornu skupštinu koju isključivo čine pristalice Madura.

Redovni parlamentarni izbori bi trebalo da budu krajem 2020. godine.

Nakon što se lider opozicije Huan Gvaido proglasio za privremenog predsjednika zemlje 23. januara, Maduro je rekao da bi prijevremeni parlamentarni izbori mogli da budu održani, ali je isključio mogućnost prijevremenih predsjedničkih izbora, koji su održani u maju 2018.

Na tim izborima koje je opozicija bojktovala i rezultate osporila, pobijedio je Maduro koji je zvanično preuzeo dužnost 10. januara.

Pored skupa podrške vlastima, u Karakasu je večeras održan protest opozicije na kojem je Gvaido pozvao na novi protest 12. februara.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.