Velšanin Hovels bacio hard disk pun bitkoina, sada obezbijedio sredstva za njegovo iskopavanje

0

Džejms Hovels, Velšanin koji tvrdi da je 2013. godine slučajno bacio hard disk sa bitkoinom vrijednim oko 150 miliona funti (184 miliona dolara), navodno je obezbijedio sredstva za iskopavanje deponije u Njuportu kako bi pronašao izgubljeni disk.

Džejms Hovels je rekao da je finansiranje obezbijeđeno.

“Doveli smo stručnjaka za vještačku inteligenciju. Njihova tehnologija se lako može ponovo obučiti da traži hard disk”, rekao je Hovels.

Hovels, IT stručnjak tvrdi da je počeo da rudari bitkoin 2009. godine kada su prvi put stvoreni, a kupio ih je na hiljade kada je bitkoin procijenjen na oko 130 dolara.

Bitkoin koji se nalazi na tom hard disku sada bi mogao da vrijedi skoro 150 miliona funti, kaže Hovels.

“Sredinom 2013. tokom čišćenja, hard disk – tada vrijedan nekoliko stotina hiljada funti – greškom je izbačen i stavljen u kantu za smeće na mojoj lokalnoj deponiji, nakon čega je zakopan na licu mjesta”, rekao je Hovels za Telegraf 2017. godine.

Hovels je uputio nekoliko molbi Gradskom vijeću Njuporta, uključujući ponudu da podijeli novac, ako mu to pomogne u potrazi za pogonom u određenoj oblasti.

Međutim, lokalne vlasti su odbile da mu dozvole da potraži hard disk, navodeći brige za životnu sredinu. Osim toga, naveli su da će projekat koštati milione i da nema garancije da će se disk moći da se “oporavi” ili da će čak raditi.

“Vijeće je u više navrata govorilo gospodinu Hovelsu da iskopavanje nije moguće i da bi samo iskopavanje imalo ogroman uticaj na životnu sredinu na okolno područje”, rekao je portparol gradskog vijeća Njuporta prošle godine.

Hovels je sada rekao da će dati desetinu prihoda od oporavka hard diska kako bi grad pretvorio u centar za kriptovalute.

Vjeruje i da sada ima finansijska sredstva za efikasan i ekološki koristan način iskopavanja lokacije.

Navodno je sastavio tim od osam stručnjaka specijalizovanih za oblasti kao što su upravljanje otpadom, izvlačenje podataka, sortiranje pomoću vještačke inteligencije i iskopavanje deponija.

Zatražio je i savjet stručnjaka koji je radio za kompaniju koja je povratila podatke iz crne kutije srušenog spejs šatla Kolumbija, prenio je Insajder.

Ne postoji garancija da je hard disk sa bitkoinom još na deponiji, a podaci na disku možda neće biti u stanju koje se može da se oporavi.

(CDM)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.