Veljović: Nemoguće je spriječiti sva ubistva

Veljović: Nemoguće je spriječiti sva ubistva

Direktor Uprave policije Veselin Veljović za Pobjedu ističe da podaci o 72 odsto rasvijetljenih krivičnih djela počinjenih po nepoznatom počiniocu prošle godine, kao i činjenica da je crnogorska policija zajedno sa Specijalnim državnim tužilaštvom otkrila pranje novca u iznosu od 550 miliona evra, najbolje govore o efikasnosti crnogorske policije u prethodnom periodu.

Veljović podsjeća da se policija nalazi među prve tri institucije kojima građani najviše vjeruju, što je pokazalo nedavno relevantno istraživanje.

“Povjerenje u rad policije bilježi stalni rast, što je značajna vrijednost. Upravo su stav i mišljenje građana najbolji pokazatelj da policija postiže sve bolje rezultate jer sve što radi policija radi u interesu građana, svoje države i zakonom utvrđenih nadležnosti. Isključujem subjektivni osjećaj, ali na osnovu činjenica u odnosu na procenat rasvijetljenosti krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu, stope kriminaliteta koja je među najmanjim u regionu i drugih pokazatelja, mogu reći da su evidentni rezultati našeg rada. Očekujem da oni u narednom periodu budu još konkretniji. Uvijek se može bolje, više i jače i tome težimo”, rekao je on.

Policijski službenici su, dodao je, otkrili i oduzeli 3,3 tone droga, a podnijeli su za šest odsto više krivičnih i za 60 procenata više prekršajnih prijava protiv lica koja su prodavala drogu i činila narkotike dostupne čak i maloljetnicima.

“Ojačali smo saradnju sa drugim nadležnim organima i institucijama iz bezbjednosnog sektora, a takođe smo formirali i Operativni tim za borbu protiv trgovine ljudima, koji je u kratkom periodu od osnivanja već pokrenuo četiri istrage. Na crnogorskim drumovima je stradalo za trećinu manje ljudi nego godinu ranije, dok je za period od deset godina broj smrtno stradalih u saobraćajnim nezgodama smanjen za 50 odsto, što je izuzetno važan rezultat”, kazao je Veljović.

Naglasio je i da je policijski poziv častan, te da policijski službenici i službenice moraju imati izgrađeni lični i profesionalni integritet.

“U svakom trenutku treba da budu spremni da primijene zakon odlučno, profesionalno i po propisima, i da budu primjer drugima kako se ponaša, i profesionalno i privatno, ovlašćeni službenik koji voli svoju državu i preduzima mjere i radnje u interesu svih građana. Svako ko se bude ponašao drugačije biće sankcionisan”, istakao je Veljović, navodeći da će, ukoliko se ispostavi da postoji sumnja da je neki pojedinac unutar službe počinio bilo koje krivično djelo, a posebno koruptivne prirode ili iz oblasti organizovanog kriminala, biti odmah procesuiran.

Osvrnuo se i na obračune škaljarskog i kavačkog klana, u kojima je do sada ubijeno više desetina osoba, a mnoga ubistva desila su se na javnim i prometnim mjestima, usred dana.

“Ubice planiraju egzekucije neki određeni period, a kao mjesto izvršenja biraju ono mjesto koje im je najpogodnije prateći žrtvu i analizirajući njene navike. Neka od ovih krivičnih djela izvršena su i u gradskom jezgru, tokom dana, naočigled građana. Iako smo spriječili značajan broj likvidacija tokom prošle godine i to mnogo više nego što je u tom periodu počinjeno ubistava, nažalost, nemoguće je bilo gdje u svijetu spriječiti sva ubistva”, rekao je direktor Uprave policije.

Kako je kazao, operativni rad i razmjena podataka su im bili od velikog značaja u sprečavanju planiranih likvidacija, a ništa manje nije značajna i saradnja sa građanima i saznanja koja im građani mogu saopštiti, što se i dešavalo u prethodnom periodu.

“Građanima poručujem da svako saznanje o eventualno planiranom ili izvršenom krivičnom djelu treba da prijave policiji, makar anonimno, a da će policija ispitati i istražiti svaku i najmanju sumnju. Država je jača od kriminala, a u periodu koji dolazi to ćemo i pokazati. Upozoravam nosioce aktivnosti organizovanog kriminala da ćemo ih spriječiti u njihovim kriminalnim namjerama i da će se prije ili kasnije svi suočiti sa posljedicama. Na drskost i osionost kriminala ćemo energično odgovoriti snagom državnih kapaciteta”, poručio je Veljović.

Related posts

2 Comments

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *