Veljović: Bezbjednosna situacija u državi je stabilna, incidenti izolovani slučajevi

1

Bezbjednosna situacija u Crnoj Gori je stabilna, a incidenti zabilježeni prethodnih dana su izolovani slučajevi, ocijenio je direktor Uprave policije Veselin Veljović.

On je tokom radne posjete Bijelom Polju poručio da će sistem bezbjednosti očuvati mir i bezbjednost svih građana, a posebno osjećaj sigurnosti manjinskih naroda.

Kako je saopšteno iz Uprave policije, u okviru posjete organizovan je sastanak kojem je prisustvovao pomoćnik direktora Zoran Lazović i odgovorne starješine Centra bezbjednosti CB Bijelo Polje, Odjeljenja bezbjednosti Mojkovac i Regionalnog centra granične policije „Sjever“.

Na sastanku su, kako se navodi, prezentovani rezultati rada u protekloj godini, a razgovaralo se i o važnim pitanjima vezanim za bezbjednost građana i u ovoj lokalnoj zajednici.

Veljović je istakao da u ovom momentu poseban senzibilitet treba usmjeriti na zaštitu manjinskih naroda i svih građana, naročito u trenucima kada su primjetni govor mržnje i netolerancije u sporadičnim izjavama neodgovornih pojedinaca.

„Bezbjednosna situacija u državi je stabilna, a incidenti koji su zabilježeni prethodnih dana su izolovani slučajevi“, kazao je Veljović.

Kako je naveo, u javnosti se plasiraju brojne dezinformacije koje za cilj imaju uznemirenje javnosti, a konstatuju se i pritisci na građane zbog vjerskih ili drugih razloga.

Važno je, smatra Veljović, da građani cijene aktuelnu situaciju i da ne podliježu pritiscima i provokacijama, kao i to da sve ovakve slučajeve prijave policiji.

„Operativni sastav policije djeluje jedinstveno u aktuelnom ambijentu kada je potrebno obezbijediti mirno odvijanje okupljanja građana koji ostvaruju svoje zagarantovano demokratsko pravo na iskazivanje mišljenja i uvjerenja“, naglasio je Veljović.

Prema njegovim riječima, policija pokazuje visok stepen tolerancije, a zakonom propisana ovlašćenja se primjenjuju samo u izuzetnim slučajevima kada je neophodno očuvati stabilnost reda i mira.

Načelnik CB Bijelo Polje Miloš Bulatović kazao je da je na području koje svojom nadležnošću obuhvata taj Centar, u prošloj godini registrovano 238 krivičnih djela, što je za devet odsto manje u odnosu na 2018. godinu.

„Nadležnim tužilaštvima podnijeto je 215 krivičnih prijava protiv 238 lica zbog sumnje da su izvršili određena krivična djela. Takođe, rasvijetljena su i tri krivična djela iz prethodnog perioda“, rekao je Bulatović.

Veljović se tokom posjete Bijelom Polju sastao i sa predsjednikom Opštine Petrom Smolovićem, a na sastanku je zaključeno da je saradnja policije i opštinskih organa u kontinuitetu na visokom nivou.

Smolović je ocjenio da stabilan ambijent podstiče i privlači nove investicije za dobrobit svih građana koji žive u toj opštini.

„Bjelopoljska opština je primjer multietničkog sklada i to je vrijednost koju treba čuvati, a dosadašnja saradnja sa lokalnom zajednicom je naišla na sve pohvale“, ocijenjeno je na sastanku.

Konstatovano je da policija sa partnerskim službama i organizacijama na lokalnom nivou odlučno i posvećeno radi na tome da se svaki građanin, bez obzira na različitosti, osjeća sigurno i spokojno.

„Zaključeno je da je zaštita svih građana i njihovih porodica prioritet od kojeg policija neće odstupiti“, kaže se u saopštenju.

1 Comment
  1. Ljuta komentariše

    Pa što saljes toliko specijalica na sjever a u primorje ništa ?
    Nije pošteno..sigurniji smo kad njih vidimo na ulice Kotora Budve HN…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.