Veliko istraživanje: Evroligaši sve više u rukama stranaca, u Srbiji 31 odsto manje vremena za domaće igrače

0

U poređenju prve tri sa poslednje tri sezone, vrijeme domaćih igrača na nivou Evrolige opalo za 36 odsto.

Sa kontinuiranim padom minutaže domaćih igrača u Evroligi koji je najizraženiji u starosnoj dobi do 26 godina, odnosno sa stalnim rastom povjerenja u internacionalce, pretežno iz Sjedinjenih Američkih Država, neizvesno je kako će Evroliga izgledati u bliskoj budućnosti, zaključak je analize vremena na terenu 2.634 evroligaških igrača tokom 21 sezone Evrolige, koju su uradili sajtRanripit i Dimitrije Ćurčić.

Kako se navodi u istraživanju, vrijeme domaćih igrača tokom poslednje tri sezone Evrolige opalo je za 36 odsto u odnosu na prve tri, a vremenski period u igri domaćih košarkaša mlađih od 26 godina u istom intervalu umanjen je čak za 66 procenata. Jedino su domaći igrači u francuskim i grčkim timovima u Evroligi manje-više sačuvali istu minutažu.

Za prvih pet sezona Evrolige, domaći košarkaši su provodili 44 odsto svih minuta na terenu, da bi u poslednje tri takmičarske godine taj procenat bio sveden ispod 30, iako je mali skok usledio u 2020. i 2021, prije svega jer je zbog korona virusa bio nedostupan određeni broj internacionalaca.

Igrači mlađi od 26 godina pretrpjeli još veći gubitak vremena na terenu u pomenutom periodu. Samo 27 odsto ukupnih minuta imali su u prve tri godine Evrolige, ali je i to iz današnje perspektive “mnogo”, jer u poslednje tri sezone imaju 63 procenata manje minuta nego tada.

Najdrastični pad povjerenja u domaće snage uslijedio je u Rusiji, Izraelu, Turskoj i Italiji, koje sada na raspolaganju imaju 50 odsto manje vremena nego u prvim godinama Lige. Ranripit navodi da su italijanski igrači u domaćim timovima do 2003. godine uzimali 39 odsto vremena, a u poslednje tri sezone samo devet procenata!

Još drastičnije je igračima do 26 godina koji u Italiji, Rusiji i Turskoj provode jedva pet odsto vremena u igri, a sedam od 10 zemalja u kojima se čuje himna Evrolige, prepolovilo je vrijeme igranja za momke ispod navedene starosne granice.

“Još je intrigantnije da je samo pet zemalja mladim domaćim talentima pružilo više minuta na terenu od mladih stranih talenata”, navodi Ranripit.

A kakva je situacija sa Srbijom? Prema analizi Ranripita, naši igrači su proveli na parketu 67 odsto ukupnih minuta igrajući za srpski klubove. To je najveći udio minuta koji su domaći igraci imali na raspolaganju od svih zemalja koje trenutno imaju predstavnika, odnosno ukupno smo drugi, iza Hrvatske (71 odsto).

Međutim, kako godine prolaze situacija postaje sve lošija po naše igrace. Na primer, tokom prve tri sezone u kojima je srpski tim igrao u eliti (2001-2004), naši igrači su dobijali 75 odsto svih raspoloživih minuta na terenu, što je rekord Evrolige za taj period.

Poslednje tri sezone, sa izuzetkom 2018-2019 u kojoj Srbija nije imala predstavnika, taj udio opao je na 51,7 odsto, pa Srbija više nije lider Evrolige u minutima domaćih igrača, već Francuska (52 odsto). Ovaj pad od 31 odsto malo je manji od prosjeka lige, koji iznosi 36 odsto.

Domaći igrači mlađi od 26 godina su u jos većem problemu – na nivou lige. Doživjeli su pad u vremenu na parketu od 66 odsto. Srbija je sa padom od 62 odsto oko tog prosjeka, pa naši igrači mlađi od 26 godina igraju samo 21 odsto dostupnog vremena, dok je tokom prve tri godine godine taj udio bio 56 procenata. Srbija je i dalje lider Evrolige kada su u pitanju košarkaši do pomenute starosne granice, ali razlika je manja nego ikad.

Zanimljiv je još jedan podatak… Evroliga više nije dominantno mjesto odlaska evropskog talenta u NBA. Tokom prvih pet sezona, 33 evroligaška igrača su izabrana na draftu, odnosno 53 odsto od ukupnog broja biranih Evropljana. Tokom poslednjih pet sezona, 13 evroligaških igrača je birano na draftu, odnosno 37 odsto biranih Evropljanja.

Da se minutaža igračima, bez obzira da li su strani ili domaći, značajno izmijenila, odnosno redukovala, zbog priličnog uvećanja broja utakmica tokom sezone, ne samo u Evroligi, vidi se na primjerima Partizana i Crvene zvezde. Rijetko ko od vodeće petorke crno-belih (po minutima) koji se od 2001. do 2004. nisu takmičili u ABA ligi (već samo nacionalnom šampionatu i Evroligi) provodio je prosječno manje od 25 minuta na terenu tokom evroligaških utakmica.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.