Veliki povratak Bajdena: Osvojio osam država

0

Politički gotovo mrtav još prije dvije sedmice, Džo Bajden vjerovatno će u “super utorak” biti pobjednik u osam država, a njegov glavni protivkandidat za demokratsku nominaciju Berni Sanders mogao bi osvojiti četiri, ali među njima i glavnu nagradu, Kaliforniju.

“Prije jedva nekoliko dana mediji i komentatori govorili su o smrti ove kandidature”, rekao je Bajden u Kaliforniji.

Velike televizijske stanice proglasile su bivšeg američkog potpredsjednika pobjednikom u Virdžiniji, Sjevernoj Karolini, Tenesiju, Alabami, Arkansou, Oklahomi, Minesoti i Masačusetsu.

Glasalo 14 američkih država

“Super utorak”, dan kada glasa 14 američkih saveznih država, imaće presudan uticaj na to ko će se od demokratskih kandidata suprotstaviti Donaldu Trampu na predsjedničkim izborima u novembru. Dosad je dao vjetar u leđa Bajdenu.

Ipak, Sanders je po projekcijama Edison Researcha pobijedio u Vermontu, Koloradu i Juti, a po Fox Newsu i u Kaliforniji, državi koja daje čak 415 delegata.

Bajden (77) je neočekivano, nakon što su se oni povukli iz trke, dobio podršku senatorke iz Minesote Ejmi Klobučar i Pita Butidžidža, gradonačelnika Saut Benda u Indijani.

Ranije je dobio podršku mlade nade Demokratske stranke Beta O'Rurka, koji je rano odustao iz trke za nominaciju, ali je i dalje vrlo popularan u Teksasu, podsjeća Hina.

“Ovo je dobra noć”

Bajden je popularan među afroameričkim biračima, a ankete pokazuju da su za njega u “super utorak” glasali i birači koju su svoju odluku donijeli u posljednjih nekoliko dana, moguće upravo pod uticajem troje bivših protivkandidata. Veliki plus mu je bila i subotnja pobjeda u Južnoj Karolini.

“Ovo je dobra noć”, ponovio je Bajden tri puta na pozornici u Los Anđelesu obraćajući se svojim pristalicama. “A čini se da će biti još bolja. Ne zove se ovaj dan super utorak tako bezveze.”

“Ljudi, još je rano, ali stvari izgledaju strašno dobro”, dodao je.

Sanders se obratio svojim glasačima u Vermontu: “Pobijedićemo jer ljudi razumiju da su naša kampanja i naš pokret najbolje pozicionirani za pobjedu nad Trampom.”

“Pobijedićemo najopasnijeg predsjednika u istoriji naše zemlje”, dodao je.

Ko su gubitnici večeri?

Gubitnik “super utorka” je Majkl Blumberg, kojem izlazne ankete predviđaju pobjedu samo na Američkoj Samoi.

Vođa njegove kampanje kazao je da će on u srijedu “ponovo procijeniti” svoju kandidaturu, što je odmah dovelo do spekulacija da bi se mogao povući.

I za senatorku iz Masačusetsa Elizabet Voren radi se o velikom porazu. S Blumbergom, “ona je velika gubitnica ove večeri; nije se čak ni kod sebe približila pobjedi”, napisao je na Tviteru predsjednik Tramp.

Projekcije televizijskih mreža CNN i ABC News zasad ne mogu proglasiti pobjednika u Teksasu i Mejnu, gdje su izjednačeni Bajden i Sanders.

“Super utorak” je najvažniji dan u trci za Bijelu kuću kada glasa 14 američkih saveznih država – Kalifornija (415 delegata), Teksas (228), Virdžinija (99) , Masačusets (91), Tenesi (64), Alabama (52), Arkanso (31), Oklahoma (37), Minesota (75), Vermont (16), Kolorado (67), Juta (29), Sjeverna Karolina (110) i Mejn (24).

Ulog superutorka je veliki, 1.357 delegata za nacionalnu demokratsku konvenciju na kojoj se formalno bira predsjednički kandidat.

Kandidatima je potreban 1.991 delegat da bi dobili nominaciju. “Prije super utorka” podijeljena su samo 155 kandidata u četiri savezne države.

Pobjeda u određenoj saveznoj državi ne znači i kompletan broj delegata, već se oni kandidatima raspoređuju prema postotku glasova koji su dobili.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.