Veliki na riječima, a skromni na djelima: Ni premijer Spajić, ni ministar Ivanović nisu imali petlje da pođu u Njujork

0

Više puta odlagano i sa nestrpljenjem očekivano glasanje o Rezoluciji o Srebrenici na Generalnoj Skupštini Ujedinjenih nacija, završeno je 23. maja, a Crna Gora je još jednom dokazala da je više protektorat nego suverena i nezavisna država. Tačnije, crnogorska vlada, na čijem čelu je premijer Milojko Spajić, nije imala petlje da se otrgne pogubnoj spoljnoj politici koja se sastoji od slijepog praćenja uputstava i smjernica evroatlanskih partnera.

Populizam i zamazivanje očiju crngorskim građanima očigledno da nisu jedine „vještine“ kojima se služe pojedinci u 44. Vladi, jer su u periodu prije izglasavanja Rezolucije o Srebrenici crnogorski građani mogli da svjedoče i smiješnim pokušajima premijera Milojka Spajića i ministra vanjskih poslova Filipa Ivanovića, kao i nekih od njihovih kolega iz Pokreta Evropa sad, da uvjere građane da je glasanje ZA Rezoluciju sasvim normalno, opšteprihvaćeno, te od interesa za Crnu Goru i mir u regionu.

Čak su podnosili i amandamane na spornu rezoluciju, da bi nekako „oprali“ svoj obraz i savjest pred onima koji su ih doveli na vlast. Ipak, kada je došao „dan D“, ni jednog ni drugog nismo mogli da primjetimo u sali Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, gdje se glasalo o Rezoluciji.

Obojica su (vjerovatno) svjesni da su ovim potezom odredili dalji tok svoje političke karijere, ali i promijenili percepciju koju su njihovi glasači iz srpskog korpusa imali o njima.

Nepojavljivanjem u Njujorku, ali prije svega istrajavanjem u ignorisanju zahtjeva i očekivanja Srba iz Crne Gore i regiona, Milojko i Filip su još jednom dokazali da su zaboravili sve ono što su obećavali do prije manje od godinu dana – da će raditi u interesu države, građana i da će raskrsti sa pogubnom DPS-ovom politikom podjela.

Takođe, obojica očigledno ne znaju definiciju pojma – državnik, jer nijedan pravi državnik ne bi interes svog naroda i države podredio interesima stranih sila. Zbog toga, ni Milojko, ni Filip, ni mnogi drugi, koji su se „ispilili“ iz Pokreta Evropa sad, nikada neće biti državnici, već samo populisti čiji je osnovni cilj da udovolje prvo sebi, pa onda „zapadnim partnerima“, a građanima da prodaju maglu u vidu nepostojećih ekonomskih programa na čijim kkrilima su doletjeli u prostorije Vlade Crne Gore.

Na sledećim parlamentarnim izborima, crnogorski građani (pogotovo Srbi), imaće priliku da isprave grešku i Milojka, Filipa i ostale iz Pokreta Evropa sad, pošalju u zagrljaj Zdravku Krivokapiću koji im je otškrinuo vrata crnogorske političke scene. Došli su na krilima podrške namučenog naroda i Srpske pravoslavne crkve, a potom poput Zdravka Krivokapića „zabili nož“ u leđa svim Srbima.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.