Veliki Ivo Andrić je sve rekao: “Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!”

5

”Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!”

Ove proročke riječi velikog književnika Iva Andrića, baš ovih dana dobijaju još jednu potvrdu u Crnoj Gori. Jer, kako drugačije, u jednoj rečenici, opisati čemer, jad, bahatost, neznavenost, mržnju i pohlepu režima u Podgorici. U momentu dok cijeli svijet grca u nedaćama oko koronavirusa, dok se svi hvataju za slamku spasa, masku ili respirator, kada jedni od drugih okreću glavu, neko se u Crnoj Gori drznuo, da odbije 5 respiratora koje Srbija besplatno nudi. Ko to ima pravo da se kocka sa životima građana Crne Gore i da glumi gospodara kad mu vrijeme nije.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Milutin Simović se sinoć poigrao sa sudbinom svog naroda. Kompletnog naroda. Poigrao se i  sa stanovnicima Tuzi, gdje je situacija sa koronavirusom alarmantnija nego bilo gdje u Crnoj Gori. I gdje je pomoć neophodna. Lični animozitet i pizma Simovića prema Srbiji, a kroz njega i kompletne vlasti, ne smije da opterećuje građane. Naročito ne u momentu kada nam se nad glavom nadvila najveća opasnost u poslednjih 50 godina.

Simović može u svoje ime, teško i u ime bratstva, da se odriče ovako vrijednog poklona, koji za mnoge ljude danas život znači, ali nema pravo da to radi u ime naroda, koji ga nije ovlastio za tako nešto. Crna Gora je dovoljno podijeljena zahvaljujući raznim simovićima i sa nam podjele ne trebaju. Ako nas vlast već poziva na jedinstvo, zašto oni rade suprotno od onoga što nama zapovijedaju.

Potrebniji su građanima danas respiratori nego razni Simovići i Hrapovići. Jer od njih samo štetu imamo. Ne danas, ne juče, već evo tri decenije.

I niko nije kriv Simoviću i ostalim simovićima iz vlasti, što im pomoć ne stiže od NATO-a. Ili što Albanije okreće glavu od svojih sunarodnika u Tuzima. Još manje je narod Crne Gore kriv što Naser Keljmendi, zlatni donator nezavisne Crne Gore nije uplatio ni cent pomoći svojim DPS partnerima. Ni što Hrvatska nema razumijevanja za ove naše NATO jurišnike. I ništa od toga ne treba da interesuje narod Crne Gore. I to što sada mnogi okreću glavu od “velikih” prijatelja Crne Gore, narod ne zanima, ali narod ne želi da ispašta zbog Simovićevog ili Hrapovićevog hira.

Zato, koliko danas, javno treba da se oglasi struka. Ljekari. I to ne oni sa partijskom knjižicom DPS-a, koji samo što nam ne iskaču iz frižidera ovih dana. Nego da se lijepo oglasi Sindikat ljekara medicine. I da saopšti, glasno, trebaju li Crnoj Gori respiratori ili ne. Da konačno se struka pita, da prestanemo da budemo taoci suludih politika.

Običan narod interesuje samo jedno. Da preživi. Jer ni brašno ni respiratori nemaju naciju. A svaka pomoć je dobrodošla, osim ako ne patite, a neki očigledno itekako pate, od kompleksa!

5 Comments
 1. Kafanski filozof komentariše

  Pokazite im na sledecem glasanju koliko ce im narod ubuce davati podrsku.
  Neko iz ovoga nauci neko ne.
  Sve ostalo je babina prica.

  24
  1
 2. Prle komentariše

  Ovaj stručnjak za krave je mnogo pametan, a ovome drugome će braća turci poslati respiratore sigurno!

  15
  2
 3. Boka di cataro komentariše

  Čini mi se da je ovo izreka Meše Selimovića, a ne Iva Andrića..mada možda i griješim.

  4
  3
  1. milomir komentariše

   U romanu “Na Drini ćuprija” (izd. “Novosti”, Bgd, 2011, str.322) “..Kaže gazda Pavle sam sebi, tako je to: sve te uči i nagoni da radiš i štediš i crkva i vlast i tvoj rodjeni razum. I ti slušaš i oprezno ideš i pravedno živiš, upravo i ne živiš nego radiš i štediš i brineš i vek ti u tome prodje. A onda odjednom izokrene se i izopači cela ta igra i nastupe vremena kad svet stane da se ruga razumu, kad se crkva zatvori i umukne, a vlast zameni golom silom, kad oni koji su pošteno i krvavo sticali gube, a dangube i siledžije stiču”.

 4. Baja_California komentariše

  A dosla i vremena da fukara postane samo veca !

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.