Veliki broj inficiranih u Srbiji, ugrožen proces vakcinacije

0

Infektolog i član Kriznog štaba Mijomir Pelemiš kaže za RTS da je trenutna epidemiološka situacija rezultat nedovoljnog poštovanja mjera prevencije. Navodi da je proces vakcinacije ugrožen zbog velikog broja inficiranih.

Mijomir Pelemiš je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da nije iznenađen povećanjem broja oboljelih od koronavirusa jer se mjere zaista ne poštuju.

Kako je rekao, potrebno je bilo ranije donijeti oštrije mjere, i to bi svakako smanjilo koncentraciju virusa, smanjilo bi kontakte i samim tim bi bilo manje infecija.

Na pitanje da li je izvjesno da će u ponedeljak mjere biti produžene rekao je da ništa nije izvjesno i da će se vidjeti kako će se kretati širenje infekcije u narednom periodu.

Smatra da za pet dana ne može da se osjeti neki epohalan rezutlat, ali da to može da doprinese manjem širenju virua.

“Nama je sada najveći problem što su bolnice pune a zdravstveni radnici preumorni”, rekao je Pelemiš i istakao da bi svima trebalo odati veliko priznanje jer je najteže onima koji su stalno uz pacijente.
Dodaje da je potrebno da učinimo sve da im olakšamo posao i smanjimo broj oboljelih.

Međutim, ističe da je za njega najveći problem broj umrlih. Kao probleme ističe samoliječenje, nepravilno liječenje, to što pacijenti u nekim slučajevima ne shvataju bolest ozbiljno, ali i nove sojeve virusa.

Kako kaže, novi sojevi za građane ništa ne mijenjaju, jer su mjere iste, nošenje maski, distanca, higijena i izbjegavanje kontakata.

Poručuje da je glavni zadatak što više testiranja, poštovanje mjera prevencije i vakcinacija.

Upozorava da je proces vakcinacije ugrožen zbog velikog broja inficiranih. Kako kaže, proces vakcinacije je krenuo fantastično, ali to mora da se iskoristi i mora da se širi realna priča da su vakcine bezbjedne.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.