VDT: Milošević iznio netačne navode

0

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Rade Milošević danas je na konferenciji iznio netačne navode “da tužilaštvo nije preduzelo ni jednu radnju po pitanju prijave službenika MUP-a za davanje mita”, saopštili su danas iz Višeg državnog tužilaštva.

Dodaju i da su netačni su navodi da je taj ili bilo koji predmet iz nadležnosti Višeg državnog tužilaštva, kako je Milošević naveo, završio u fioci.

“Na konferenciji za medije neprimjereno su upućene prozivke na račun državne tužiteljke Tanje Čolan Deretić koja je po podnijetoj prijavi preduzela sve neophodne, zakonom predviđene, mjere i radnje”, piše u saopštenju VDT Podgorica.

Istakli su da će po dobijanju podatka o davanju mita službeniku MUP-a, to biti osnov da preduzmu mjere i radnje u cilju utvrđivanja činjenice da li je prilikom sprovođenja tendera učinjeno krivično djelo iz stvarne i mjesne nadležnosti VDT Podgorica.

“Kod činjenice da je krivično djelo davanje mita u stvarnoj nadležnosti osnovnog državnog tužilaštva i da je tokom izviđaja utvrđeno da u konkretnom slučaju nije učinjeno neko krivično djelo iz stvarne i mjesne nadležnosti Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, to su spisi predmeta dostavljeni na nadležnost Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorci”, navode u saopštenju.

Dovodeći u vezu, dodaju, neovjereni i nepotpisani Izvještaj Ministarstva unutrašnjih poslova, koji su sačinili Rade Milošević, kao predsjednik, i članovi Međuresorne komisije, sa dokazima prikupljenim tokom izviđaja u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, ovo tužilaštvo ostalo je pri stavu da u konkretnom slučaju nema osnova sumnje da je izvršeno krivično djelo iz stvarne nadležnosti istog.

Iz tog Tužilaštva istakli su da je činjenica da državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova ne mora poznavati stvarne nadležnosti tužilaštava i ne mora znati da je krivično djelo davanje mita u stvarnoj nadležnosti osnovnog državnog tužilaštva.

“Činjenica je da Milošević ne zna šta je tokom postupka utvrđeno u odnosu na predmetni događaj, a što je opredjelilo postupajuću tužiteljku u odnosu na stvarnu nadležnost tužilaštva, ali to nije razlog da crta mete i optužuje tužioce koji rade svoj posao u skladu sa zakonom. Državni sekretar nema pravo da proziva i označava postupajuću tužiteljku kao tužioca koji postupa nezakonito, bez ikakvog osnova za to, posebno u situacijama kada tužiteljka nije u mogućnosti da mu odgovori u tom trenutku”, dodaju u saopštenju.

Možda je politički profitabilno, navode u tom Tužilaštvu, ali je zlonamjerno i nije moralno da se, bez ikakve provjere činjeničnog stanja, targetiraju ljudi koji su sav svoj radni vijek posvetili vladavini prava i borbi protiv kriminalnih aktivnosti.

“Smatramo da se dnevna politika i populizam moraju razdvojiti od rada, poštovanja principa zakonitosti i odgovornosti”, dodaju u saopštenju.

Tužioci su saopštili i da ćem svaki dalji pritisak smatrati političkim uticajem i direktnim miješanjem u rad tužilaštva. Smatraju i da je o tome potrebno obavijestiti i međunarodne partnere.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.