Vazduh u Pljevima i tokom januara bio lošeg kvaliteta

0

Stanovnici Pljevalja su i u januaru udisali vazduh lošeg kvaliteta, jer su mjerni instrumenti pokazali da je čak 18 dana koncentracija praškastih, PM 10 čestica višestruko bila iznad dozvoljenih vrijednosti. Veća upotreba ekološki prihvatljivijih energenata za grijanje, peleta i struje, za nijansu je popravila situaciju, ali je za trajnije rješenje problema neophodna realizacija dugo čekanog projekta toplifikacije grada, piše RTCG.

Zima je po tradiciji period kada Pljevljaci udišu vazduh veoma lošeg kvaliteta. Aktiviranje više hiljada takozvanih individualnih ložišta i nekoliko desetina kotlarnica, među kojima je i glavna gradska u Skerlićevoj ulici, često koncentraciju zagađujućih materija podignu znatno iznad dozvoljenih vrijednosti, isključivo zbog činjenice da svi oni kao gorivo koriste ugalj.

Ni prvi ovogodišnji mjesec nije izuzetak, s obzirom da su aparati mjerne stanice u naselju Gagovića imanje registrovali da je čak 18 dana koncentracija praškastih PM 10 čestica prelazila graničnu vrijednost od 50 mikrograma po kubnom metru vazduha.

Ako se zna da viška pomenutih čestica prema standardima ne bi smjelo da bude više od 35 puta tokom godine, realni su izgledi da će tu kvotu Pljevlja ispuniti kada Agencija za zaštitu životne sredine objavi februarski izvještaj o kvalitetu vazduha.

Time se samo potvrđuje ono što svi vrlo dobro znaju, da je najsjeverniji crnogorski grad ujedno i najzagađeniji u državi.

Situacija bi vjerovatno bila još lošija da 1.300 domaćinstava u proteklih osam godina nije ugalj zamijenilo peletom, a da dio građana, zahvaljujući određenim subvencijama, koristi struju za zagrijavanje svojih domova.

Međutim, za trajno rješenje problema i čistu životnu sredinu, neophodna je realizacija kapitalnog ekološkog projekta koga Pljevljaci čekaju već decenijama – toplifikacija.

Prema ranijim najavama nadležnih, prve građevinske aktivnosti na terenu, a odnose se na izgradnju primarnog toplovoda od Termoelektrane do centra grada, mogle bi da počnu u martu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.