Vaterpolistima Crne Gore u osmini finala potrebna mirnoća pred golom rivala

0

Vaterpolisti Crne Gore su očekivano prošli kroz grupu A na Svjetskom prvenstvu u Mađarskoj. Na ostrvu Margit Siget su izvojevali pobjede nad Gruzijom i Brazilom, dok se nije moglo više od poraza protiv jednog od najvećih favorita za zlato, Mađara. Sada slijede mečevi u kojima nema popravnog. Prvi je u ponedjeljak od 14 sati u osmini finala sa Japanom. Vaterpolisti iz zemlje izlazećeg sunca već deceniju ne služe kao topovsko meso najjačim reprezentacijama, što je ranije bio slučaj.

Japan je uvijek neugodan i nikada ne možete da predvidite neke stvari. Jedna utakmica je laka, onda su neke bile rezultatski neizvjesne, bilo je i poraza… Mislim da smo spremni i da uz pravu mirnoću pred golom rivala možemo da očekujemo pobjedu“, rekao je Uroš Čučković.

 

OPREZNO SA JAPANOM

Bek je jedan od najiskusnijih u reprezentaciji Crne Gore. Bio je član ekipe koja je prije devet godina poražane od Japana u Čeljabinsku na Superfinalu Svjetske lige nakon peteraca. „Ajkule“ je taj poraz probudio, stigli su kasnije do bronze. Ipak, sada bi poraz, umjesto buđenja, značio kraj.

Japanci su na ovom turniru čak i protiv jačih rivala tokom prve dvije četvrtine, dok mogu da izdrže sopstveni tempo i presing, rezultatski bili tu. Tu moramo da budemo oprezni, a da u nastavku nametnemo svoj ritam i otvorimo put ka trijumfu“, istakao je Čučković.

Nisu samo Crnogorci imali problema sa vaterpolo „kamikazama“ u prošlosti. Japanci su znali da izbace Amerikance sa Svjetskog prvenstva, namučili su Srbiju i Mađarsku na Olimpijskim igrama u Riju. Igrati sa takvom selekcijom a misliti već na četvrtfinale i Španiju bilo bi pogubno.

Španija je u mislima, ali sada je sve podređeno Japanu zato što stvarno mislim da je za ovaj tim to velika utakmica. Tek onda o Špancima, koji su po meni najveći favoriti za titulu“, smatra Čučković.

Uroš Čučković – foto: vpscg/anna feher

 

POPADIĆ: NAŠA ŠANSA JE JEDNAK TEMPO OD POČETKA DO KRAJA

Realan domet podmlađene vaterpolo reprezentacije Crne Gore bio bi upravo četvrtfinale.

Pobjeda je imperativ, jer smo zacrtali plasman u četvrtfinale kao cilj na ovom prvenstvu. Znamo da neće biti lako, Japan je u posljednjem meču namučio Hrvatsku u prve dvije četvrtine i svjesni smo da nije jednostavno igrati protiv takve ekipe. Ali, u drugoj polovini meča počinju da padaju i tu vidim šansu da riješimo pitanje pobjednika“, rekao je Vlado Popadić.

Upravo je utakmica sa Hrvatskom reper igre Japanaca – žestoka odbrana, sa mnogo plivanja, ubitačan tempo. Međutim, Azijci su upravo često žrve sopstvene taktike, jer je takav ritam nemoguće držati cijelim tokom meča. Dešavalo se na malo puta Japancima da panu u finišu ili da u prva dva kola turnira iznenade favoirte, a zatim nanižu poraze.

Moraćemo mnogo da plivamo. Japanci imaju specifičan stil igre koji mnoge druge reprezentacije pokušavaju da primijene. Pogotovo u odbrani, ali time se gubi fizička snaga u kasnijoj fazi meča“, kazao je Popadić.

Interesantno je da su upravo Španci primijenili jedan dio japanske taktike i da su s obzirom na jače fizikalije od vaterpolista iz zemlje izlazećeg sunca uspjeli da budu redovni učesnici velikih finala tokom prethodnih pet godina, ako se izuzmu Olimpijske igre u Tokiju.

Spremamo se isto za svaki meč, s tim da koncentracija sada mora da bude još bolja, jer nemamo pravo na grešku. Znamo koji su nam ciljevi i maksimalno smo motivisani da ih ispunimo“, zaključio je Popadić.

Raspored – osmina finala: Crna Gora – Japan (14), Gruzija – Hrvatska (15.30), Italija – Australija (17), Južna Afrika – SAD (18.30); četvrtfinale: Grčka – Južna Afrika/SAD (13), Srbija – Gruzija/Hrvatska (16), Španija – Crna Gora/Japan (19.30), Mađarska – Italija/Australija (21).

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.