Vaskršnji praznik bude i podsticaj i inspiracija za dijalog u cilju traženja kompromisa

0

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović čestitao je najveći hrišćanski praznik Vaskrs, sveštenstvu, vjernicima i svim građanima pravoslavne vjeroispovijesti u Crnoj Gori, uz najbolje želje da praznik provedu u dobrom zdravlju, miru, ljubavi i blagostanju, zajedno sa svojim najbližima.

„Vaskrs ove godine dočekujemo u uslovima pandemije koronavirusa, do sada nepoznate čovječanstvu, što univerzalnim hrišćanskim vrijednostima, uzajamnom uvažavanju, povjerenju i čovjekoljublju, ličnoj, porodičnoj i društvenoj solidarnosti u ovim blagim danima dodatno daje posebnu vrijednost i smisao. Zaštita zdravlja ljudi pred naletom ove pošasti postala je briga i obaveza svakog čovjeka i svake porodice, obaveza prvenstveno države, ali i svih drugih društvenih subjekata, uključujući i crkvu. Vjerujem da pred ozbiljnim izazovima, u teškom vremenu, svi imamo volje, htijenja i odgovornosti da se izdignemo iznad podjela i razlika, i spremnosti da složno dajemo doprinos prevazilaženju ovog velikog problema, kao i ekonomskih i socijalnih posljedica koje sobom nosi” navodi se u čestitci.

Đukanović dodaje da je zbog toga vrijeme za slogu u kome treba pronaći rješenje.

“Nije vrijeme za raspre i dalja antagoniziranja, već za slogu i razumno traženje puteva da iz nevolje koja nije mimoišla ni Crnu Goru izađemo sa što manje ožiljaka. Prisjetimo se uspješnih iskustava iz naše bogate istorije, pune izazova, na čijim temeljima gradimo današnje crnogorsko društvo po mjeri savremene evropske civilizacije”, navodi predsjednik Crne Gore u čestitci.

On dodaje da ni za najveći hrišćanski praznik vjernici ne smiju zaboraviti na državne interese i očuvanje multietničke Crne Gore.

“Slaveći Vaskrs, ne smijemo zaboravljati da kao pripadnici pravoslavne, najbrojnije populacije u Crnoj Gori, imamo i najveću odgovornost za očuvanje obnovljene države, za unapređenje multietničkog sklada, stabilnosti društva i nalaženje izlaza iz kriznih situacija, kao što je ova sa kojom je naša zemlja danas suočena. Želim da Vaskršnji praznik bude i podsticaj i inspiracija za dijalog u cilju traženja kompromisa o pitanjima koja posljednjih mjeseci opterećuju našu društvenu zajednicu. Još jednom vam čestitam praznik, uz najbolje želje za dobro zdravlje i blagostanje, i brz oporavak i povratak redovnim aktivnostima svima koji su pod ljekarskim trermanom“, zaključuje se u čestitci.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.