Vašington priznao ranjivost američke vojske pred Rusijom

0

Američka Državna revizorska institucija (Government Accountability Office) priznala je da je borbena gotovost američke vojske snižena zbog učešća zemlje u nekoliko regionalnih konflikata poslednjih 20 godina, javlja RT, pozivajući se na izvještaj kancelarije. Ocjena borbene gotovosti je rađena za period 2017-2019. godine.

Kako se navodi u izveštaju, SAD više ne mogu da govore o neospornoj vojnoj superiornosti usled jačanja potencijalnih protivnika.

„U Strategiji nacionalne odbrane iz 2018. godine skreće se pažnja da superiornost SAD u svakom ratu više nije garantovana, pošto su potencijalni protivnici, Kina i Rusija, uspjeli da razviju i unaprijede svoj potencijal“, navodi se u dokumentu.

Između ostalog, stručnjaci su ukazali na smanjenje pokazatelja borbene gotovosti na „moru“, istovremeno bilježeći porast na „kopnu“.

Analitičari smatraju da unapređenje gotovosti brodske i podmorničke flote ometa odsustvo dovoljnih mogućnosti za njihovo tehničko održavanje.

Što se tiče vazdušnog prostora, glavne poteškoće eksperti povezuju sa nedovoljnim brojem pilota koji su obučeni za upravljanje udarnim helikopterima AH-64.

Govoreći o kosmičkoj sferi, primijetan je nedostatak podataka o stanju određenih jedinica, potrebnih za provjeru gotovosti ključnih kosmičkih snaga i sredstava.

U SAD su više puta saopštavali da treba unaprijediti potencijal američkih oružanih sila u oblastima, navedenim u izvještaju američke Državne revizorske institucije.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.