Varhelji: Crna Gora pokazuje političku posvećenost u oblasti nauke i inovacija

0

Crna Gora je posvećena implementaciji Strategije pametne specijalizacije i pokazuje političku posvećenost u oblasti nauke i inovacija, poručio je evropski Komesar za susjedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji u pismu predsjedniku Vlade Milojku Spajiću.

Varheljijevo pismo, kako je saopšteno iz Vlade, stiglo je nakon što je crnogorska strana informisala EU o uspješnoj implementaciji Strategije pametne specijalizacije, a koja je obavezan uslov za korišćenje Strukturnih fondova EU.

„U kontekstu vaših pristupnih pregovora, želio bih da naglasim da je pametna specijalizacija obavezan uslov za pristupanje Strukturnim fondovima EU“m saopštio je komesar.

Sada slijedi finalna procjena uspješnosti implementacije pomenute strategije od strane Evropske komisije, što je uslov da Crna Gora, po ulasku u EU, ima pristup Evropskim strukturnim i investicionim fondovima, kao jednom od najvećih investicionih instrumenata EU. Strategija pametne specijalizacije ima za cilj modernizaciju i povećanje konkurentnosti crnogorske ekonomije, koncentracijom raspoloživih istraživačkih, prirodnih i ekonomskih resursa na ograničen broj prioritetnih oblasti, dodaju iz Vladi.

Evropski strukturni i investicioni fondovi pokrenuli su investicije od 731 milijardu eura samo u periodu 2014-2020, dok je okvir finansijskog proračuna za period 2021-2027 najveći do sada i iznosi 1 824,3 milijardi eura. Primjera radi, za Republiku Hrvatsku, punopravnu članicu EU, na raspolaganju je više od 25 milijardi eura iz ovog finansijskog okvira.

„Crna Gora je prva zemlja van Evropske unije koja je usvojila ovu strategiju, te je Vlada Crne Gore vidi kao ključni strateški okvir za razvoj nauke i inovacija u službi prioritetnih sektora razvoja Crne Gore. Postizanje glavnog cilja strategije, odnosno modernizovana i konkurentna Crna Gora bazira se na tri ključna strateška pravca koji predstavljaju generalnu dugoročnu viziju razvoja zemlje, a to je: zdrava, održiva i digitalizovana Crna Gora“, zaključuju iz Vlade.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.