Vanredni Crkveni sabor SPC u Sjevernoj, Srednjoj i Južnoj Americi potvrdio nerazdjeljivo jedinstvo

0

Vanredni Crkveni sabor SPC u Sjevernoj, Srednjoj i Južnoj Americi potvrdio je nerazdjeljivo i nesumnjivo unutarnje jedinstvo i da ostaje kanonski i jerarhijski deo SPC sa sedištem u Beogradu, javljaju “Večernje novosti”.

Vanredni Crkveni sabor Srpske pravoslavne crkve u Sjevernoj, Srednjoj i Južnoj Americi donio je odluku 29. februara, pod predsedvanjem patrijarha Irineja, koji je boravio u SAD kako bi se razriješila situacija izazvana promjenama koje su pokušale da uvedu vladike iz SAD.

– Srpska pravoslavna crkva u Sjevernoj, Srednjoj i Južnoj Americi radi uklanjanja nesporazuma ponovo potvrđuje svoje nerazdjeljivo i nesumnjivo unutarnje jedinstvo i naglašava da je bila i ostala kanonski i jerarhijski sastavni dio autokefalne Srpske pravoslavne crkve, sa sjedištem u Beogradu, Srbija – navodi u odluci.

U odluci se dodaje i da vanredni Crkveni sabor usvaja odluku Svetog arhijerejskog sinoda od 25. septembra 2019, koja glasi:

“Staviti van snage sve odluke Crkvenog sabora Srpske pravoslavne crkve u Severnoj i Južnoj Americi, koje se tiču ustrojstva srpskih pravoslavnih eparhija na tom području”.

U odluci se, između ostalog, dodaje i da sve korake po pitanju Ustava treba ostaviti Episkopskom savjetu i Svetom arhijerejskom sinodu na rješavanje i, kada se postigne usaglašena verzija, istu dostaviti Svetom arhijerejskom sinodu za Sveti arhijerejski sabor.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.