Vakcine sa Torlaka poslate u Moskvu na kontrolu

2

Plan je da se u prvom periodu na Institutu “Torlak” proizvodi četiri miliona doza vakcina “Sputnjik V”, izjavio je danas ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i istakao da je pozvao ruskog ministra Denisa Manturova u posetu Srbiji na početak proizvodnje vakcine krajem maja.

Popović je istakao da su u prethodna dva dana specijalisti sa “Torlaka”, sa ruskim stručnjacima, napunili 3.000 bočica komponente jedan i 3.000 bočica komponente dva.

Od tog broja, pojasnio je, po 1.100 bočica je poslato u Moskvu, na njihov glavni Institut “Gamaleja”, gdje će biti 21 dan, a specijalisti najpoznatijeg ruskog instituta analiziraće kompnente i donijeti odluku da li je ”Torlak” spreman da otpočne proizvodnju.

“Nadamo se da će sve da bude u redu i da ćemo za 21 dan imati pozitivne informacije sa Gamaleja instituta”, rekao je Popović za RTS.

Prema njegovim riječima, ako sve bude kako se očekuje, u šta je on siguran, krajem maja će početi proizvodnja.

“Supstanca koja će se dopremati u ”Torlak” biće iz fabrike Gamaleja i ona će na specijalan način biti transportovana u Beograd na Torlak”, rekao je Popović.

Nada se da će već početkom juna prvi građani biti vakcinisani vakcinom napravljenom u Srbiji, sa “Torlaka”.

“Za prvi period govorimo o proizvodnji četiri miliona vakcina u ”Torlaku” do kraja godine, a onda će se krenuti bržom i većom dinamikom”, rekao je Popović.

On je dodao i da je jučerašnja posjeta predsjednika Aleksandra Vučića Institutu dala novi zamajac razvoju Torlaka, jer je obećao nova sredstva za Torlak, novu opremu koja će pomoći u organizaciji prozivodnje, ali i za sledeći, još važniji, pun cilklus prozivodnje vakcine.

Popović je naveo i da će srpska strana sa specijalistima iz Rusije u narednom periodu raditi na fizibiliti studiji, koja će dati sliku o tome šta je sve potrebno Torlaku u narednih godinu dana, od opreme i tehničkih i tehnoloških sredstava, kako bi bio spreman za potpunu prozivodnju vakcine u Srbiji.

Ministar je istakao i da su ruski stručnjaci ocijenili da je ono što je u Srbiji, na Torlaku, urađeno od 15. januara do danas, bukvalno za tri mjeseca, najefikasnije što su oni vidjeli, a radili su, kaže, i sa drugim zemljama, poput Kazahstana, Bjelorusije, Indije, dodajući da sve to ne bi bilo moguće bez pune podrške dvojice predsjednika, Aleksandra Vučića i Vladimira Putina.

Popović je istakao da je pozvao resornog ruskog ministra Denisa Manturova da posjeti Srbiju, na početak prozivodnje vakcina.

“Baš kada Torlak krajem maja otpočne proizvodnju, da on pritisne dugme zajedno sa predsjednikom Srbije i da time damo značajan siglan saradnji Srbije i Rusije. Manturov mi je obećao da će dati sve od sebe da dođe”, rekao je Popović.

To će, istakao je, biti prilika da se svi uvjere u sposobnost Srbije, u razvoj medicine i farmacije.

“Imamo najbolje kadrove, imaćemo najbolju tehnologiju, opremu, možemo da se pohvalimo dugom tradicijom farmaceutske industrije, a uz ulaganja i u razvoj nauke, u Torlak, to će sve dati nova krila farmaceutskoj industriji Srbije”, rekao je Popović.

2 Comments
  1. alf komentariše

    Sretna zemlja koja ima Vucic,sta kaze to se i napravi a ne zaboravi.

    1
    1
  2. Milos komentariše

    Dozivjeli smo da konacno dobijemo Srbina pametnijeg od Tesle, Vucica. Prica se da ce 30 istaknutih naucnika iz Srbije ici na obuku za svemirski program i da ce Srbija imati kapacitete da lansira satelite do kraja 2026.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.