Vakcine će zdravstvenim ustanovama biti isporučene prema planu Instituta za javno zdravlje

1

Dvije hiljade vakcina „Sputnjik Ve“, koje su sinoć stigle u Crnu Goru, čuvaju se u zamrzivačima na minus 20 stepeni, a zdravstvenim ustanovama biće isporučene prema planu Instituta za javno zdravlje, saopštila je rukovoditeljka Službe skladišta Montefarma Vera Dabanović.

Kontingent od dvije hiljade vakcina „Sputnjik Ve“ koje je donirala Srbija, sinoć je stigao u Crnu Goru.

Dabanović je, u izjavi za PR Centar, pojasnila da je vakcina „Sputnjik Ve“ koja je sinoć stigla u Crnu Goru komponenta 1 namijenjena isključivo za vakcinaciju, ne i za revakcinaciju.

Pojasnila je da je vakcina specifična kada je riječ o transportu i čuvanju.

„Vakcina „Sputnjik Ve“ mora da se čuva na minus 20 stepeni. Naše vozilo sa termo kingom je preuzelo sa aerodroma u hladnom lancu i smještena je u zamrzivačima koji su na minus 20 stepeni“, rekla je Dabanović.

Da bi vakcina „Sputnjik Ve“ pokazala maksimalnu efikasnost mora biti smrznuta od momenta proizvodnje i mora se upotrijebiti maksimalno dva sata nakon odmrzavanja.

„Naša ustanova odgovara za efikasnost i bezbjednost vakcine. Da bismo bili sigurni da je u kontinuitetu imala tu temperaturu, očitali smo logere i ustanovili da je stalno bila u temperaturnom režimu od minus 19 do minus 21 stepen“, kazala je Dabanović.

Za plan distribucije vakcine nadležan je Institut za javno zdravlje i čim raspored stigne „mi ćemo za dan uspjeti da pokrijemo sve zdravstvene ustanove kojima bude namijenjena vakcina“.

Što se tiče ostalih vakcina protiv koronavirusa, kako je navela Dabanović, kineska vakcina i ona proizvođača Astra Zeneka čuvaju se na temperaturi od plus dva do plus osam stepeni.

„Mi imamo dvije hladne komore i obezbijedili smo apsolutno sve uslove za bezbjedno čuvanje i transport ovih vakcina. Vakcina Fajzer se čuva na temperaturi od minus 70 stepeni. Tokom ove sedmice stižu nam dva zamrzivača sa dubinskim zamrzavanjem, tako da ćemo biti apsolutno spremni i ako ova vakcina dođe“, kazala je Dabanović.

Kada je riječ o ostalom potrošnom materijalu za vakcinaciju, Montefarm je, kako je kazala, obezbijedio potrebne količine igala i špriceva za početak vakcinacije.

Crnogorski Institut za ljekove i medicinska sredstva (CINMED) izdao je saglasnost za uvoz ruske vakcine „Sputnjik V“.

1 Comment
  1. Ivi komentariše

    Odgovorno, i to se vidjelo odmah. Još sa aerodroma. Puno poverenje.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.