Vakcina Sputnjik V  efikasna i za životinje

0

Vakcina „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) može dobro da zaštiti i životinje od virusa korona, izjavio je direktor Državnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ Aleksandar Gincburg.

On je naglasio da po pitanju vakcinacije još postoje prioriteti.

„Uvjeren sam, da će „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) dobro štititi životinje, ali prvo moramo da vakcinišemo ljude“, rekao je Gincburg.

Primijetio je da je potrebno vakcinisati životinje i to ne samo da bi njih zaštitili, već i da bi zaustavili cirkulaciju virusa između njih i ljudi.

„Sputnjik Ve“ (Sputnik V) je „testiran na životinjama u centru ‘Gamaleja’ i na njima su izvršeni svi pretklinički testovi, tako da sa sigurnošću možemo reći da djeluje. Vakcina, koja se pravi specijalno za životinje, je mnogo jeftinija od vakcine za ljude“, naglasio je Gincburg.

Vakcina „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) je registrovana u skoro 60 zemalja sa ukupnom populacijom od oko tri milijarde ljudi. Efikasnost preparata je 91,6 odsto, što je potvrđeno u časopisu „Lanset“, jednom od najstarijih i najcjenjenijih medicinskih časopisa na svijetu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.