Vakcina će biti obavezna: Drastična mjera u Brazilu izazvala sukobe

Vakcina će biti obavezna: Drastična mjera u Brazilu izazvala sukobe

Guverner države Sao Paulo rekao je da će vakcinacija protiv kovida 19 biti obavezna za sve njene stanovnike. Izjava je brzo dovela do sukoba sa predsjednikom zemlje.

Šef najmnogoljudnije države u Brazilu Žoao Dorija rekao je novinarima da će imunizacija započeti nakon što vakcinu odobri Nacionalna agencija za kontrolu zdravlja, prenosi RT.

„U Sao Paulu će to biti obavezno za sve sem za one koji imaju medicinsku potvrdu da ne mogu da prime vakcinu“, rekao je Dorija, objašnjavajući da će država usvojiti potrebne propise za tu mjeru.
Lokalni mediji izvestili su da se vlada Sao Paula nada da će regulatorno tijelo odobriti kinesku vakcinu „Koronavak“ na vrijeme kako bi vakcinacija medicinskog osoblja počela u decembru. Očekuje se da će testiranje biti završena ovog vikenda, a rezultati spremni u ponedeljak.

Očigledno reagujući na komentare Dorije, predsjednik Žair Bolsonaro napisao je na društvenim mrežama da će Ministarstvo zdravlja obezbijediti vakcinaciju „a da to ne bude obavezno“. Citirao je dva zakona u kojima se kaže da je posao savezne vlade da utvrdi da li će sprovesti obaveznu vakcinaciju.

Bolsonaro, koji se oporavio od korone u julu, prethodno je izjavio da „niko nikoga ne može primorati da dobije vakcinu“. Kritičari ga optužuju da je umanjio obim pandemije, dok je Dorika optužio predsjednika da „politizuje“ vakcinu.
Prema Univerzitetu „Džons Hopkins“, Brazil je imao više od 5,2 miliona infekcija kovidom 19 od početka epidemije. Preko 153.200 ljudi umrlo je u Brazilu, što je druga najveća broj smrtnih ishoda usled virusa korona, posle SAD.

 

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *