Uz podršku EU ojačani kapaciteti službi zaštite i spašavanja u 5 manje razvijenih opština u Crnoj Gori

1

Danas je u prostorijama Nacionalnog trening centra v.d. generalnog direktora Direktorata za zaštitu i spašavanje MUP-a Miodrag Bešović uručio komplete lične zaštitne opreme za protivpožarno spašavanje za pet službi zaštite i spašavanja u manje razvijenim opštinama u Crnoj Gori, kao i dodatnu zaštitnu opremu za potrebe Službe zaštite i spašavanja Danilovgrad.

U cilju jačanja kapaciteta službi za zaštitu i spašavanje u 5 manje razvijenih opština u Crnoj Gori (Mojkovac, Kolašin, Šavnik, Berane i Petnjica), oprema u vrijednosti oko 90.000,00 eura, isporučena je kroz projekat “Povećanje otpornosti zajednica za prevenciju i upravljanje rizicima – RESCOMM”. Ove službe su dobile zaštitnu opremu za protivpožarno spašavanje, a Regionalni centar za obuku u Danilovgradu je dobio dodatnu zaštitnu opremu za protivpožarno spašavanje. Na ovaj način obezbijediće se kvalitetniji i adekvatniji odgovor i reagovanje službi u slučaju elementarnih nepogoda, požara na otvorenom prostoru i sl, a oprema će praktičnu primjenu naći i u svrhu obuka polaznika iz oblasti zaštite i spašavanja.

Ovom prilikom obratili su se v.d. generalnog direktora Direktorata za zaštitu i spašavanje MUP-a Miodrag Bešović i menadžer projekta Radomir Šćepanović, načelnik Direkcije za operativne poslove u Direktoratu za zaštitu i spašavanje MUP-a koji su izrazili zahvalnost Evropskoj uniji i projektnim partnerima.

Ovaj projekat se realizuje u okviru IPA II programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina-Crna Gora. Ukupna vrijednost projekta iznosi preko 557.000 eura, od čega je Evropska unija obezbijedila 467.000 eura bespovratnih sredstava. Preostali iznos sufinansiraju projektni partneri, Opština Danilovgrad, Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore – Direktorat za zaštitu i spašavanje, Kantonalna uprava civilne zaštite Sarajevo i Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA. Implementacija projekta je započela 1. maja 2022. godine i trajaće dvije godine. Projektom će pored nabavke opreme biti izrađeni i strateški dokumenti i organizovane obuke za predstavnike službi zaštite i spašavanja iz prekograničnog područja obje zemlje, čime će se značajno unaprijediti kapaciteti za prevenciju i reagovanje u slučaju prirodnih katastrofa i hazarda.

1 Comment
  1. Breza komentariše

    I u stiklama i suknjiccima i pod teskom sminkom – se spasava i stiti?
    Spremni za kameru, svake moguce sekunde/.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.