Uz bakljadu i vatromet proslavili godišnjicu Republike Zabjelo!

0

Omladina sa Zabjela uz bakljadu i vatromet proslavila je 29 godina postojanja.

Veličanstvena bakljada duž ulice 27. Marta, vatromet, originalne pjesme i sjajna atmosfera obiljezile su godišnjicu Republike Zabjelo.

Ideja za stvaranje Republike Zabjelo rodila se 1991. godine kada je na prostorima bivše Jugoslavije počinjao rat, a republike tadašnje zajednicu su se “razišle”.

U organizaciji Zabjelo Republika, međutim, tvrde da je “sve počelo doseljavanjem Slovena na Balkan… Jedna grupa snažnih momaka i žilavih djevojaka došla je područje današnjeg Zabjela, sa samo malo proteina i kojim tegom od 100 kilograma. Njihove žene nisu bila ni nalik ovim sad, nisu ni pomišljale da kupuju ‘Versaće’ i ‘Armani…’“, ovako je na internetu predstavljeno Zabjelo.

U to vrijeme se u SFRJ razbuktavao rat. Tada su zabjelski srednjoškolci dobijali pozive za odlazak u rat, pa je kao parodija i odgovor na početak rata osnovana Zabjelo Republika“, pričao je Zoran Bojović iz NVO Zabjelo Republika.

U protekle skoro tri decenije postojanja, u Republici Zabjelo su organizovane razne kulturno-sportske manifestacije. Iscrtani su grafiti, održavani okrugli stolovi.

Šalu na stranu. Kultno podgoričko naselje večeras je slavilo. I ima 29 razloga za to.

Zabjelčani, srećan dan Republike!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.