Usvojen predlog Vladislava Bojovića: Marković i Novović će biti saslušani o predmetu „državni udar“

0

Glasovima sedam poslanika za, tri protiv i jednim uzdržanim usvojen je predlog za kontrolno saslušanje vrhovnog državnog tužioca Milorada Markovića i glavnom specijalnog tužioca Vladimira Novovića.

Odluku su donijeli članovi Odbora za bezbjednost i odbranu, pred kojima je poslanik DNP-a Vladislav Bojović obrazlagao svoj zahtjev.

Za su glasali poslanici Vladislav Bojović, Jovan Vučurović, Slađana Kaluđerović, Danijel Živković, Nikola Janović, Zirojević i Ervin Ibrahimović.

Protiv su glasali poslanici iz PES-a – Miodrag Laković, Miloš Pižurica i Jelena Nedović. Uzdržan je bio Boris Bogdanović.

Predlog za saslušanje Novovića i Markovića bio je druga tačka dnevnog reda.

Izvještaj o radu Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) za 2023. godinu, koji je bio prva tačka, nije usvojen.

Četiri poslanika su glasala za, tri uzdržana, dok se ostali nisu izjasnili.

O ovome izvještaju raspravljalo se iza zatvorenih vrata.

Bojović je rekao da je tužilaštvo pokušalo da opstruira slučaj „državni udar“.

Zahtjev je upućen, kako su ranije kazali iz DNP-a, „povodom najnovijih zloupotreba i pokušaja opstrukcije tužilaštva u sudskom postupku poznatom kao takozvani ‘državni udar'“.

Bojović je istakao da je on ovaj zahtjev uputio zbog slučaja državni udar.

Prema njegovim riječima, tužilaštvo je pokušalo da opstruira ovaj slučaj.

„Kada je trebalo da se iznesu završne riječi, tužiteljka Protić se naprasno razboljela, a zamjenica nije mogla da je zamijeni“, rekao je Bojović.

On je kazao da je Odbor za bezbjednost i odbranu već pozivao Markovića i Novovića, te da to ne bi bilo prvi put da dođu na kontrolno saslušanje.

Predsjedavajući Miodrag Laković iz Pokreta Evropa Sad (PES) je kazao da je zadatak tog Odbora da kontroliše bezbjednosne službe, a da pomenuti slučaj nema bezbjednosni aspekt već krivično pravni, tj da je još u proceduri.

Laković je konstatovao da je ovo pitanje trebalo postaviti na Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu, na kom se prije dva dana pričalo o Izveštaju o radu Tužilačkog savjeta i Državnog tužilaštva za 2023. godinu.

Bojović je odgovorio da je, sa aspekta bezbednosti građana, potrebno da se ovaj slučaj okonča, ali i da su „određene bezbjednosne službe uticale na ovaj slučaj“.

„Postavlja da se pitanje d ali je neko uticao na tužilaštvo da ne bi došlo do okončanja ovog slučaja. Postavlja se pitanje da li su tužioci zaista nezavisni u svom radu i da li zloupotrebljavaju svoj položaj za nečiji interes“, rekao je poslanik DNP.

Poslanik Socijaldemokrata Nikola Zirojević je istakao da je nedavno postojala inicijativa za saslušanje Novovovića i Markovića koju su podnijeli poslanici opozicije, ali da je tad Bojović glasao protiv kontrolnog saslušanja.

„Ako je ovo dobrodošlica Bojoviću u opoziciju, meni je drago. Iz solidarnosti, glasaću za ovo saslušanje da bismo mogli postaviti sve ono što smo htjeli kolege Živković, Janović i ja“, rekao je Zirojević.

Laković je objasnio da na kontrolnim saslušanjima tema mora biti strogo definisana.

Zirojević je odgovorio da njemu nije problem da, ako ne prođe na ovom, predloži to saslušanje na Odboru za politički sistem pravosuđe i upravu.

Bojović je objasnio da je on predložio saslušanje povodom indicija na zloupotrebe u slučaju državni udar.

Predsjednik DPS-a Danijel Živković ukazao je da postoje različiti politički interesi, pa da zato nije prošla tema usvojena, ali da će glasati za ovu.

(Vijesti)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.