Usvojen izvještaj o radu Zajednice opština u prošloj godini

0

Upravni odbor Zajednce opština Crne Gore (ZOCG), koji čine gradonačelnici/predsjednici 25 lokalnih samouprava, usvojio je na današnjoj sjednici izvještaj generalne sekretarke ZOCG Mišele Manojlović o radu ove asocijacije u prethodnoj godini, kao i izvještaj o njenom finansijskom poslovanju sa izvještajem Nadzornog odbora o kontroli materijalno-finansijskog poslovanja Zajednice.

Razmatrajući informaciju o Nacrtu zakona o lokalnoj samoupravi, čelnici crnogorskih opština izrazili su protest zbog prakse ministarstava koja ne omogućavaju lokalnim samoupravama da se u roku od 15 dana izjasne na nacrte zakonskih akata.

Na današnjoj sjednici data je saglasnost na Izmjenu Plana javnih nabavki ZOCG, usvojen predlog koeficijenata za zarade lokalnih funkcionera i visoko-rukovodnog kadra u jedinicama lokalne samouprave, kao i čitav niz važnih odluka, među kojima Odluku o imenovanju predstavnika/ce ZOCG za člana  Delegacije Crne Gore u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope, Odluku o davanju saglasnosti na Odluku o izboru pomoćnika generalne sekretarke Zajednice za sistem lokalne samouprave, Odluku o imenovanju člana Odbora za društvene djelatnosti, kao i Odluku o imenovanju člana Odbora za prostorno planiranje.

Čelnici crnogorskih lokalnih samouprava usvojili su dva pravilnika – jedan kojim se regulišu uslovi, način i postupak raspodjele sredstva za realizaciju razvojnih projekata od interesa za jedinice lokalne samouprave, i drugi koji predstavlja izmjene i dopune Pravilnika o visini naknade za predavače, trenere i druge realizatore obuka.

Pored ovoga, podršku članova UO dobile su i tri informacije, i to o sredstvima ZOCG koja su opštinama odobrena u 2023. godini za tehničku dokumentaciju, o Predlogu zakona o audiovizuelnim medijskim uslugama, kao i o Predlogu zakona o šumama.

Čelnici opština razmatrali su i druga pitanja od zajedničkog interesa za lokalne samouprave u Crnoj Gori.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.