Ustoličen patrijarh Porfirije: Sabornom crkvom odzvanja riječ “DOSTOJAN”! (FOTO)

1

Patrijarh Porfirije svečano je ustoličen danas u Sabornoj crkvi u Beogradu. Planirano je da patrijarh održi pristupnu besedu. Sledeći Sabor trebalo bi da bude održan u maju, kada će biti popunjena upražnjena mjesta u eparhijama.

Doskorašnji mitropolit zagrebačko-ljubljanski naslednik je svetosavskog trona voljom Svetog arhijerejskog sabora koji je u četvrtak zasjedao u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu. Novoizabrani prvojerarh, čije je svetovno prezime Perić, jedan je od najmlađih koje je SPC imala u novijoj istoriji, a smatra se čovjekom mira i dijaloga, po mjeri izazova sa kojim je suočena Srpska crkva.

Novi patrijarh svečano je uveden u Tron poglavara srpske crkve. Njega je do prestola dopratio mitropolit dobrobosanski Hrizostom koji mu je uručio žezlo, panagiju i belu panakamilavku. Sabornom crkvom odjekuju uzvici Aksios! DOSTOJAN!

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je na liturgiju u Sabornoj crkvi u društvu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Liturgiji prisustvuje i princ Filip Karađorđević sa suprugom Danicom.

– Patrijarhu Porfiriju želim da mudro i pravilno upravlja našom Svetom Crkvom, da očuva njeno jedinstvo i Sabornost i da nas sve okuplja i moli se za sav naš narod onako kako su prvojerarsi naše Crkve to činili vjekovima. Mi ćemo se moliti za njega i trudićemo se da mu uvek pomognemo onoliko koliko je to moguće – rekao je princ Filip za “Novosti”.

I glumica Tanja Bošković je došla da prisustvuje Svetoj liturgiji.

Liturgiji prisustvuje i nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar, kao i muftija beogradski Muhamed Jusufspahić.

Prisutan je i rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović.

1 Comment
  1. Sotonjara! komentariše

    Slavi se a sotonjaricu kuhaju u paklu na lešo 🤣

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.