Ustavni sud danas o smjeni Valentine Pavličić

0

Ustavni sud Crne Gore za danas je zakazao sjednicu sa 15 tačaka dnevnog reda među kojima je i izjašnjavanje o Uredbi o zastupniku Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava (ESLJP) u skladu sa Ustavom.

Podsjetimo, Vlada je na predlog Ministarstva pravde, za novu zastupnicu Crne Gore pred sudom u Strazburu, izabrala Katarinu Peković, dok je dosadašnju zastupnicu Valentinu Pavličić razriješila.

Novom Uredbom, koju je Vlada donijela krajem decembra prošle godine, ograničen je mandat zastupnika na najviše dva puta po četiri godine. Predviđeno je i da dugogodišnjoj zastupnici Valentini Pavličić, koja je na tu funkciju izabrana 23. septembra 2015. godine, mandat prestaje danom izbora novog zastupnika.

Pavličićeva je tim povodom Ustavnom sudu podnijela inicijativu za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odredaba člana 4 Uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o zastupniku Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Ustavni sud bi 22. januara trebalo da odlučuje i ustavnosti Zakona o slobodi vjeroispovjesti, o inicijativi za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti odredbe člana 10 Zakona o zaradama i drugim primanjima državnih i javnih funkcionera.

Na dnevnom redu je i pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti odredbe člana 2 stav 3 Zakona o biračkom spisku i člana 38 stav 2 i čl. 62, 63 i 64.

(RTCG)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.