Uspjeh vakcinacije u Izraelu: Prvi put nakon 10 mjeseci niko nije preminuo od koronavirusa

0

Prvi put u posljednjih deset mjeseci u Izraelu nije registrovana niti jedna osoba preminula od koronavirusa, a u međuvremenu se ubrzano vakciniše preostalo stanovništvo.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, od početka pandemije u ovoj državi je preminulo 6.346 osoba. Prije ovoga, u junu prošle godine nije registrovana niti jedna osoba preminula od koronavirusa.

U međuvremenu Izrael postepeno ublažava epidemiološke mjere jer je imunizirana većina građana. Ubjedljivo je najuspješnija država na svijetu po broju vakcinisanih u odnosu na broj stanovnika.

Ministar zdravlja Yuli Edelstein je izjavio da je više od 53 posto od devet miliona ljudi primilo obije doze vakcine. To je ocijenio kao izuzetnim uspjehom zdravstvenog sistema i svih Izraelaca.

Prošle sedmice je direktor najveće bolnice u ovoj zemlji Eyal Leshem ukazao da je društvo blizu sticanja kolektivnog imuniteta. Prema standardu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), to se desi kada je imuno 60 do 70 posto stanovnika jedne države, prenosi BBC

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.