Uskoro počinje izgradnja obaloutvrda na Limu: Radovi između dva mosta vrijedni četiri miliona

0

Izgradnjom obaloutvrda spriječiće se dalje izlivanje Lima, a na ovom potezu dobiće se novo gradsko-građevinsko zemljište koje će dati mogućnost da se tamo realizuju brojne korisne investicije.

Projekat regulacije rijeka Lim i Grnčar dio je Programa Svjetske banke Sava-Drina koridor, koji predstavlja jednu od najvećih investicija Svjetske banke u oblasti upravljanja vodama, u vrijednosti od oko 15 miliona eura. U Crnoj Gori se ovaj projekat implementira u opštinama: Berane, Bijelo Polje, Gusinje i Plav. Konkretno, u okviru pomenutog projekta, koji nosi naziva „Integrisani razvoj koridora rijeka Save i Drine“, na području opštine Berane, planirana je regulacija rijeke Lim na lokaciji urbane gradske zone, između dva gradska mosta, ukupne dužine od 1.600 metara. Iz lokalne uprave navode da su dosad sprovedene brojne procedure u vezi realizacije ovog projekta i da se ubrzo može očekivati da se izvođači radova nađu na terenu.

– Nakon prvog neuspješnog tenderskog postupka u 2023. godini, krajem godine raspisana je nova tenderska procedura za odabir izvođača radova. Prije dva dana obaviješteni smo od strane Svetske banke da je izabran izvođač radova, i to konzorcijum Kolubara i HSV iz Srbije, a potpisivanje ugovora će biti početkom marta, nakon čega ubrzo možemo da očekujemo i početak izvođenja radova. To je, svakao, dobra vijest, jer se radi o investiciji koja predstavlja plod dobrih praksi i namjera da se sredstva Svjetske banke i u našem gradu iskoriste na pravi način – kazala je u izjavi za „Dan“ Maja Đurišić, sekretarka Sekretarijata za privredu, razvoj i investicije u Opštini Berane.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore, koje je zaduženo za realizaciju projekta, navode da je njegov cilj poboljšanje zaštite od poplava i omogućavanje saradnje u prekograničnim područjima koja pripadaju slivovima i koridorima rijeka Save i Drine. Dodaju daće se izgradnjom obaloutvrde na Limu i Grnčaru, kao zaštite od poplava koje izazivaju ove bujične rijeke, dobiće i moderne šetališne zone, koje će građanima i turistima omogućiti prijatan boravak i rekreaciju uz rijeke. To potvrđuje i Đurišić uz napomenu da realizacija ovog projekta ima višestruku vrijednost za Berane.

Regulacija takozvane makve u naselju Talum

Iz lokalne uprave podsjećaju da će se na istom potezu gdje je planirana izgradnja obaloutvrda sa lijeve strane Lima nastaviti sa izgradnjom gradske zaobilaznice, što podrazumijeva i regilaciju takozvane makve u prigradskom naselju Talum. Kazali su da se radi o dva uzajamno povezana projekta čijom će se realizaciom u značajnoj mjeri dati na urbanizaciji grada.

-Mi trenutno imamo jedan veli prostor između dva gradska mosta koji je u dobroj mjeri zapušten i neupotrebljiv. Izgradnjom obaloutvrda i zaobilaznice u potpunosti se mijenja slika ovog lokaliteta, jer će se između ostalog pristupiti i regilaciji makve odnosno otpadnih voda pored Lima, zašta su planirana izdvajanja od 3,5 miliona eura – naveli su iz lokalne uprave.

– Izgradnjom obaloutvrda između dva gradska mosta, zašta treba izdvojiti oko četiri miliona eura, spriječiće se dalje izlivanje Lima iz svog korita. Takođe, na ovom potezu dobiće se novo gradsko-građevinsko zemljište koje će dati mogućnost da se tamo sprovedu brojne korisne investicije. Uz to, doći će i do uređenja i modernizacije ovog komletnog prostora koje pruža šansu da se grad razvija u poziotivnom pravcu- istakla je Đurišić.

(dan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.