Ursula fon der Lajen optužena je za kršenje diplomatskog protokola

0

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen optužena je za kršenje diplomatskog protokola prilikom odgovora na poziv Ukrajine da posjeti tu zemlju.

Samo nedjelju dana nakon afere “Sofagejt” u javnost je procurilo da je portparol predsjednice EK Bjorn Sajbert odbio umjesto nje zvanični poziv ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da Fon der Lajen posjeti Ukrajinu, što predstavlja kršenje diplomatskog protokola, prenosi briselski Politiko.

Zelenski je pozvao Fon der Lajen da posjeti njegovu zemlju povodom obilježavanja 30 godina nezavisnosti Ukrajine, međutim umjesto predsjednice EK na poziv je odgovorio njen portparol i lično se potpisao što predstavlja kršenje sporazuma.

Kako se navodi, odbijanje poziva povećalo je sumnju u posvećenost fon der Lajen podršci Ukrajini i to u trenutku povećanih tenzija između te zemlje i Rusije.

Takođe i razlog odbijanja poziva, a navedena je prezauzetost, povećao je sumnje s obzirom da se godišnjica u Ukrajini obilježava 23. i 24. avgusta, kada su smanjene aktivnosti evropskih institucija zbog ljetnje pauze.

Glavni portparol Evropske komisije Erik Mamer odbio je da komentariše slučaj.

Pojedini evropski zvaničnici smatraju da odluka fon der Lajen da ne prisustvuje godišnjici otežava zakazivanje samita EU-Ukrajinski savjet, koji bi trebalo da se održi u Ukrajini.

Za komentar nije bio dostupan ni portparol Zelenskog.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.