URA predložila Vladi: Ukinuti na tri mjeseca plaćanje računa za najugroženije, ostalima omogućiti plaćanje na rate

0

Građanski pokret URA predložio je danas Vladi da se u naredna tri mjeseca ukine plaćanje računa za struju u iznosu do 50 evra za najugroženije kategorije stanovništva, nezaposlene, korisnike socijalnih i invalidskih primanja i penzionere koji primaju penziju nižu od prosječne.

Kako navode u URI ove kategorije stanovništva su “najviše ugrožene mjerama Vlada za borbu protiv širenja koronavirusa i zbog toga je obaveza odgovorne vlasti da najugroženim pomogne da prebrode aktuelnu krizu i da spriječe da egzistencija najvećeg broja građana bude ugrožena”.

Predlog URE predviđa da ukoliko lica iz navedenih kategorija potroše više od 50 eura električne energije sama plaćaju sve preko 50 eura, odnosno da ukoliko im je račun na primjer 77 eura, država preuzima na sebe plaćanje 50, a korisnik plaća ostalih 27 eura.

URA dalje predlaže da se svim ostalim kategorijama stanovništva, privrednim subjektima i pravnim licima omogući da, ako žele, odlože plaćanje svojih računa kako za struju, tako i drugih komunalija poput vode i odvoza smeća u naredna tri mjeseca.

“Plaćanje odloženih računa kasnije bi se omogućilo kroz minimum 12 mjesečnih rate bez kamate ili bilo kakvih naplata potraživanja sudskim putem. Neplaćanje računa za struju za najugroženije kategorije i odlaganje plaćanja komunalija za sve zainteresovane odnosilo bi se za mjesečne račune za mart, april i maj. Elektroprivreda Crne Gore i javna preduzeća po opštinama, od kojih većina imaju dovoljno novca na računima, a koja naplaćuju komunalije moraju pokazati solidarnost i odgovornost u ovom teškom trenutku za naše društvo snoseći i sami dio tereta krize kada to već rade mnogi koji imaju mnogo manje”, istakli su u pokretu URA.

U URI smatraju da Vlada u najskorijem roku mora poslati preporuku EPCG, javnim preduzećima i privatnim kompanijama koja pružaju telekomunikacione i kablovske usluge da ne isključuju korisnike u naredna tri mjeseca i da ne pokreću sudske postupke naplate potraživanja.

“U ovom periodu kada je veoma važno da građani ostanu kući kako bi se zaustavilo širenje virusa od presudnog je značaja da u svojim domovima imaju mogućnost da u osnovnim egzistencijalnim uslovima provedu vrijeme. Većina privatnih kompanija za telekomunikacione i kablovske usluge već je pokazala solidarnost i odgovornost, uplaćivanjem donacija za borbu protiv koronavirusa, a pojedini kablovski operateri i besplatnim otključavanjem svih kanala za sve korisnike. Sigurni smo da bi u ovom trenutku kada se naše društvo suočava sa najvećom krizom u 21. vijeku, ukoliko bi Vlada to preporučila, ove kompanije prihvatile da na tri mjeseca ne isključuju korisnike zbog dugovanja i da ne pokreću sudske postpuke naplate potraživanja”, navode iz URE.

Mjere pomoći stanovništvu za plaćanje računa za 100 000 domaćinstava na mjesečnom nivou ne bi prelazile više od 5 miliona evra, izračunali su u URI.

“Podsjećamo javnost da je samo za spas Montenegro airlinesa Vlada izdvojila pomoć u iznosu od 155 milona evra. Bez obzira na ove mjere veoma je važno da građani koji su u mogućnosti nastave sa redovnim plaćanjem komunalija i dažbina kako bi se obezbijedilo normalno funkcionisanje sistema, a pomoć usmjerila za one najugroženije”, zaključuju iz pokreta URA.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.