URA predlaže privremeno ukidanje PDV-a za ljekove, brašno, ulje, hljeb, šećer…

3

Građanski pokret URA uputio je novi predlog Vladi, kojim se privremeno ukida naplata poreza na dodatnu vrijednost (PDV) za osnovne životne namirnice i sve ljekove.

“Predlažemo da se osnovne životne namirnice, poput mlijeka, brašna, hljeba, masti, ulja i šećera, kao i svih ljekova (uključujući i ljekove koji se upotrebljavaju u veterini), oporezuju po stopi od 0%, za vrijeme trajanja krize izazvane Korona virusom. Uvođenjem tih, privremenih mjera, značajno bi se ublažili finansijski problemi brojnih građana i uvećala njihova kupovna moć, šta je od posebnog značaja tokom trajanja ove zdravstvene krize. Takođe, usvajanjem ovih mjera spriječilo bi se i uvećanje cijena navedenih proizvoda, koje je nažalost uočeno u brojnim crnogorskim opštinama”, ukazali su u pokretu URA.

URA je istakla da se navedeni proizvodi obračunavaju po sniženoj stopi od 7%, zbog čega bi privremeno umanjenje navedene stope PDV-a “bilo malo odricanje države, a velika pomoć najugroženijim građanima Crne Gore“.

“Finansijska situacija brojnih porodica u Crnoj Gori je, nažalost, i bez pojave Korona virusa izuzetno teška. Desetine hiljada naših sugrađana/ki su u stanju socijalne potrebe, dok oni sa minimalnim zaradama ili jako niskim penzijama jedva “sklapaju kraj sa krajem“. Zbog toga bi uvođenje ovih mjera i privremeno umanjenje cijena osnovnih životnih namirnica i ljekova predstavljalo čin solidarnosti sa onima koji su najugroženiji i kojima je pomoć države danas najpotrebnija“, ukazali su u pokretu URA.

URA je u proteklih mjesec dana predložila set mjera Vladi Crne Gore, od kojih su mnoge usvojene na sjednicama koordinacionih tijela Vlade.

3 Comments
 1. Lange komentariše

  I sto borba pro srpska favorizuje dritana abazovica a satanizuje demokrate i becica jedinog politicara u cg koji smije da pomene brana micunovica ?

  1. KUM komentariše

   Ne prdi Lazovicu e te ne mozemo slusati vise. Ajde tamo kod Becica na korito, odmori malo.

 2. Lange komentariše

  Sta treba becic da na celo istetovira ja sam srbiN,nemora sigorno su veci srbi ovi sto cute od ovih napricu.becic ja lijepo rekao bojkot dik se ne ukine zakon o crkvi sta biste vi vise od toga

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.