URA ide s Demokratama: Rudović bio za široku koaliciju

0

Poslanik URA Neđeljko Rudović tražio je da se unutar te stranke odloži glasanje o koaliciji sa Demokratama u Podgorici dok ne bude jasno da li će Bečićeva partija ipak imati svog predsjedničkog kandidata, saznaje Borba. On se, kako nezvanično saznajemo, zalagao za široku građansku koaliciju u kojoj su, osim Demokrata i URA, još SDP i Demos. Kako to ne žele Demokrate, saopštio je da nije protiv dvojne koalicije sa Demokratama u Podgorici, ali uz uslov da postoji zajednički predsjednički kandidat cijele opozicije ili samo građanskog bloka, ako se ispostavi da DF ostaje pri stavu da zajednički kandidat može biti samo Andrija Jovićević.
Rudović je, kako tvrdi naš izvor, saopštio da se URA može naći u veoma rizičnoj situaciji ako donese odluku o dvojnoj koaliciji sa Demokratama u Podgorici, a nekoliko dana potom Demokrate objave da će imati svog predsjedničkog kandidata. Tada bi, prema njegovim riječima, URA bila prinuđena da podrži kandidata Demokrata na izborima za predsjednika Crne Gore. To bi, kako je objasnio, polarizovalo simpatizere URA jer bi retorika kandidata Demokrata morala da izađe iz zone građanskog i krene ka nacionalnom. Razlog je što bi Demokrate bile prinuđene da se bore sa kandidatom DF-a za iste birače.
Izvjesno je da će Demokrate imati svog predsjedničkog kandidata
“Vrlo je vjerovatno da bi onda značajan dio naših ljudi, koji u URA vide svoje zastupnike, tada glasao za kandidata SDP-a. Mi bismo ponovo, kao i zbog koalicije Ključ, izgubili dobar dio ljudi i natjerali ih da glasaju SDP. Nakon Ključa smo ih vratili, a ako ih još jednom izgubimo teško da ćemo ih ikada više vratiti. Zašto bismo to radili ako URA i samostalnim izlaskom na izbore ima dobre šanse da bude važan faktor u novoj opozicionoj vlasti u Podgorici i ako ne rizikujemo na taj način izvjesnu opozicionu pobjedu u Glavnom gradu. Kada već nema želje za širokom koalicijom i kada je izvjesno da će Demokrate imati svog kandidata na predsjedničkim izborima onda na izbore treba da idemo samostalno”, parafrazirao je naš izvor Rudovićeve riječi.
Potpredsjednik URA je na sjednici, prema riječima našeg sagovornika, ukazao da nije neophodno brzati sa odlukom o dvojnoj koaliciji u Podgorici i da se može sačekati sedmicu ili dvije, osim ako nekome nije cilj da URA, ako je već izglasana koalicija sa DCG u Podgorici, bude dovedena u situaciju da nema drugi izlaz osim da podrži kandidata Demokrata.
Redakcija portala Borba je kontaktirala Rudovića, ali on nije htio da se oglašava.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.