Uprkos svemu, Lukašenko opet predsjednik

0

Novoizabrani predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko položio je danas zakletvu za novi mandat.

Lukašenko je zakletvu položio na tajnoj inauguracionoj ceremoniji u Palati nezavisnosti, prenosi Dojče vele. Ceremonija se održala tajno i bez najave.

Kako prenosi Belta, nekoliko stotina ljudi pozvano je da prisustvuje ceremoniji.

To uključuje visoke zvaničnike, članove Predstavničkog doma i Savjeta Republike, šefove državnih organa i organizacija, lokalna izvršna i izvršna tijela, nacionalne medije, naučnike, ličnosti iz kulture i sporta.

U skladu sa Ustavom Republike Bjelorusije, predsjednik preuzima funkciju nakon polaganja sljedeće zakletve: “Preuzimanjem funkcije predsjednika Republike Bjelorusije, svečano se zaklinjem da ću vjerno služiti narodu Republike Bjelorusije, da poštujem i štitim prava i slobode čovjeka i građanina, da poštujem i štitim Ustav Republike Bjelorusije i da strogo i savjesno ispunjavam visoke dužnosti koje su mi dodijeljene”.

Lukašenko je položio zakletvu na bjeloruskom jeziku. Poslije toga potpisao je akt o polaganju zakletve, a predsjedavajuća Centralne izborne komisije Lidija Jermošina uručila mu je Potvrdu predsednika Republike Bjelorusije.

Predsjednički izbori u Bjelorusiji održani su 9. avgusta. Prema podacima CIK-a, Aleksandar Lukašenko je dobio 80,1 odsto glasova. Izlaznost je bila 84,28 odsto.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.