Upravni sud: Abazović nezakonito smijenio Košutu

0

Upravni sud poništio je rješenje kojim je Vlada, na predlog premijera Dritana Abazovića, smijenila predsjednika Upravnog odbora (UO) Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) Aliju Košutu.

U presudi je navedeno da vladino rješenje nema adekvatno obrazloženje, niti činjenično stanje na osnovu koga je donijeto.

Stoga je izvršnoj vlasti naloženo da u novom postupku otkloni nepravilnosti na koje joj je ukazano presudom, te da donese zakonito rješenje.

Košuta je odlukom Vlade smijenjen 19. decembra prošle godine, a na funkciji predsjednika UO bio je od 3. avgusta.

Razlog za smjenu bio je to što je naknadno utvrđeno da, navodno, ne ispunjava zakonom propisane uslove za tu poziciju.

Kako piše „Dan“, Košuta je u tužbi naveo da takva konstatacija nije tačna, objašnjavajući da je dugi niz godina bio izvršni direktor privrednog društva iz Rožaja čija djelatnost je bila obavljanje spoljnotrgovinskih poslova, navodeći da to ukazuje da ima iskustva u obavljanju finansijskih poslova. Tvrdio je da u njegovom slučaju ne stoji nijedan od Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju propisanih slučajeva kada se član upravnog odbora razrješava.

Vlada je u odgovoru navela da je tužba neosnovana, navodeći da Košuta ne ispunjava uslove iz člana 119 stav 1 Zakona o PIO, prema kojem lica koja se imenuju u upravni odbor moraju biti sa stručnim znanjem i iskustvom iz oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja, finansija, investicija ili osiguranja. Ukazali su da nisu od značaja navodi Košute da je eventualnim obavljanjem funkcije izvršnog direktora rožajske kompanije ispunio kriterijum stručnog znanja i iskustva iz oblasti finansija.

– Jer se upravo od vremena kada je tužilac bio izvršni direktor ovo pravno lice nalazi na spisku blokiranih pravnih lica i preduzetnika zbog duga u iznosu od ukupno 3.235.967,28 eura, što dodatno potvrđuje da tužilac ne ispunjava ni formalni, a kamoli suštinski uslov iz člana 119 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju – citiran je u presudi navod iz odgovora na tužbu.

Međutim, sud je zaključio da iz obrazloženja osporenog rješenja ne proizilaze jasni razlozi kojim se tuženi rukovodio prilikom donošenja osporenog rješenja, kao ni činjenice i dokaze, koji bi, s obzirom na konstatovano stanje iz predloga predsjednika Vlade Crne Gore, govorili u prilog tome, navodi se u presudi sudija Dragana Đuretića, Ane Perović Vojinović i Davora Stojkovića.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.