Univerzitetski profesor Dejan Mirović: Da sam kriminalac pustili bi me u Crnu Goru

Univerzitetski profesor Dejan Mirović: Da sam kriminalac pustili bi me u Crnu Goru

Univerzitetski profesor Dejan Mirović, kojem je zabranjen ulazak u Crnu Goru, kazao je da nije previše iznenađen ponašanjem crnogorskog režima, koji, kako dodaje, „noću hapsi i odvodi u zatvor“ svoje poslanike, u konkretnom slučaju, Nebojšu Medojevića.

Podsjećamo, Mirović je prije nekoliko dana spriječen da uđe u Crnu Goru, iako se radilo o privatnoj posjeti, odnosno namjeri da obiće rodnu kuću u Ulcinju.

„Ja nemam nijednu krivičnu prijavu u životu, tako da to dovoljno govori koliku opasnost predstavljam za Crnu Goru. Drugo, nikada nijesam negirao crnogorsku državnost, niti sam pozivao na nasilje, ustavni poredak. Moj grijeh je što sam kritikovao veze režima u Podgorici i određenih krugova vlasti u Beogradu“, kazao je Mirović gostujući na Hepi televiziji.

Ironično je dodao da su crnogorske vlasti u njegovoj posjeti majci, koja je „spremila ručak“, vidjeli opasnost po državnost Crne Gore.

„Tamo mi živi brat, proizvodi maslinovo ulje, pa je to sve sigurno ugrozilo Crnu Goru koja je članica NATO saveza“, kaže on.

Naglašavajući da je Crna Gora članica Ujedinjenih nacija, onda mora da zna za pravilo Međunarodnog prava o reciprocitetu.

„Naša država, Srbija nije preduzela ništa da zaštiti naša ljudska prava, bez obzira da li ste glasali za vlast ili ne. Na graničnom prelazu su se skoro sat vremena konsultovali sa Podgoricom, što pokazuje da je, ipak, odluka o zabrani ulaska političke prirode. Da sam imao bilo kakvo kriminalno ili krivično djelo oni bi me odmah vratili“, ističe Mirović.

Na pitanje novinara da li zna da je prihvatanjem državljanstva Srbije dobio status da mora da poštuje zakone Crne Gore koji se odnose na strance, Mirović kaže:

„U Zakonu o strancima, Član 8, se kaže, da onaj ko bude izrugivao simbole Crne Gore ili samu državu može mu biti zabranjen ulaz. Simboli Crne Gore su zastava, himna i grb. Država je nešto drugo od režima. Problem je što je režim u Podgorici u nekoj vrsti delirijuma i u toj histeriji je umislio da su država i režim isto. To nije isto. Režim se mijenja, država ostaje.“

Komentarišući zabranu ulaska u Crnu Goru, ostalim akademcima, Mirović je kazao da je to apsurdno i sramno.

„Ovdje ima mnogo poštetnih ljudi iz Crne Gore, ali ima i onih koji vode nelagalne biznise i povezanost sa crnogorskim režimom od Zlatobora, Novog Sada, Beograda koji su na jednoj ivici zakona, za razliku od nas četvorice akademika kojima je zabranjen ulazak“, kaže Mirović.

Bećković, dodaje on, koji je živa legenda, zatim, dva ugladna istoričara, prosto je smiješno da mi ugrožavamo bezbjednost Crne Gore.

On je prokomentarisao i hapšenje poslanika Demokratskog fronta Nebojše Medojevića, dodajući da takav slučaj do sada nije sretao u svojoj pravnoj karijeri.

„Vidio sam kako je taj režim uhapsio Nebojšu Medojevića, kojem nije skinut imunitet, nije pritvoren, krivično gonjen, već su upotrijebili neko opravdanje, koje ja nijesam vidio u svojoj pravnoj karijeri. Ako su oni spremni da bez skidanja imuniteta hapse svoje poslanike, ja sam onda i dobro prošao“, ocjenjuje Mirović.

Na pitanje da li Srbija i dalje ima tu sponu sa Crnom Gorom da treba da brani ljudska prava, u ovom slučaju prava Medojevića, on kaže da ima.

„Kao pravnik mislim da treba braniti i liberale, i one druge. I Srbija ima prava da se brani ljudska prava svih, pa i Medojevića. Ja se ne slažem sa Medojevićem, ali se slažem da mu treba braniti ljudska prava“, kazao je Mirović.

Na kraju je doda, da je angažovao najboljeg advokata u Beograd, te da će on riješiti dileme, da li je imao pravo na slobodu izražavanja, da li imam prava da se obrati Sudu za ljudska prava,.

„Pa ćemo da vidimo da li postoje ljudska prava za Srbe uopšte, a ja mislim da postoje“, zaključio je Mirović.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *