UNCG: Osuđujemo policijsko saslušanje Rosandića, medijska komisija DPS-a da ne stvara partijske mitove!

1

Udruženje novinara Crne Gore oštro protestvuje zbog policijskog saslušanja Dragana Rosandića, kolumniste i našeg člana, zbog teksta na fejsbuku povodom tragedije na Cetinju.

Prema stavu UNCG u kolumni Dragana Rosandića nema ničeg uvredljivog niti govora mržnje. Kako ističu, on je svojim prepoznatljivim stilom označio glavne krivce za cetinjsku tragediju i o njima saopštio svoj stav.

Ukoliko se to nekome ne sviđa, nema razloga da zbog toga zove policiju i podnosi prijavu. Različitost stavova je jedno od osnovnih prava slobode govora i bez njih nema ni slobode, a posebno nema novinarske profesionalne slobode, saopšteno je iz UNCG-a.

UNCG saopštava da je bivši režim očigledno formirao ideološku komisiju koja ima zadatak da prati šta se piše u novinama, ali i na društvenim mrežma i da reaguje i optuži sve koji im se ne sviđaju za veleizdaju i kolaboraciju sa okupatorom.

– Danas je na njihovoj meti Rosandić, a sjutra će biti neko drugi, odnosno svi oni koji ne gaje u njedrima mit o Belvederu i Cetinju. Juče Belveder, danas Cetinje, postaju novoideološki mitovi DPS pristalica o kojima je dozvoljeno pričati i pisati samo ono što njima odgovara. DPS i njegove pristalice stvaraju novu ideološku komisiju, sličnim onima iz komunističkog doba, gdje samo jedna strana ima pravo da kaže šta hoće, dok druga ne smije ni slova da napiše, a ukoliko se usudi da to uradi, odmah se zove policija i pokreće se medijska hajka protiv neistomišljenika. Valjda nije potrebno posebno isticati koliko je to protivno svim novinarskim pravilima i koliko se time ograničava sloboda govora, o kojima bivša vladajuća stranka i njeni “heroji” govore na svakome ćošku, a zapravio se pridržavaju stare oprobane udbaške maksime da su svi koji ne misle kao oni izdajnici i strani plaćenici – saopšteno je iz UNCG.

 

UNCG shvata svu ozbiljnost trenutka nakon nezapamćene tragedije na Cetinju, ali niko ne smije, pa ni ideološka komisija DPS-a, da sprečava polemiku o tim temama i izražavanje različitih stavova.

– Ukoliko u Crnoj Gori to postane pravilo, očigledno da se novinarima, posebno onima koji nijesu po volji bivšeg režima, priprema medijski Goli Otok sa modernim metodama revidiranja i ograničavanja slobode govora i slobode štampe! UNCG upozorava na dvostruke aršine policije, ali i prakse vladajućih i bivših funkcionera. Naime, godinama unazad sa pojedinih DPS portala i iz pera dobro poznatih kolumnista širi se otvorena mržnja i hajka na Srbe i oni se nazivaju najpogrdnijim nazivima. Nije pošteđena ni Srpska pravoslavna crkva i njeni sveštenici se nazivaju svakakvim pogrdnim imenima, dok se o ličnostima iz crnogorske istorije govori sve najgore. U tom smislu treba pomenuti primjer ovogodišnjeg dobitnika 13-julske nagrade. U UNCG nijesmo primjetili da se zbog toga neko posebno uznemirio ili da je dotičnog dobitnika zvao u policiju zbog prikupljanja obavještenja i dostavljanja tužilaštvu. A bilo je nebrojeno puta razloga za tako nešto, ali reakcija nadležnih je izostala. Naravno, UNCG ne poziva policiju ni da reaguje u takvim slučajevima, jer je na medijskoj zajednici da sama definiše novinarski kodeks i utiče na njegovo poštovanje. A u zakonu je jasno definisano kada se u medijksku politiku može umiješati kaznena državna politika!

UNCG će pažljivo pratiti današnju i ostale hajke na takozvane nepodobne novinare i tome će obavijestiti i nadležne međunarodne institucije. UNCG će poreduzeti u skladu sa svojim mogućnostima sve što treba da zaštiti slobodu govora, ali i svoje članove – stoji u saopštenju UNCG-a.

UNCG upozorava da se mora staviti tačka na ideološke medijske DPS komisije i poziva kolege i iz ostalih udruženja da zajednički pronađu metod kako da sami sebe sačuvamo i ne kršimo profesionalni kodeks, nego se pridržavamo njegovih pravila.

– UNCG upozorava da se novinari zbog svojih stavova ne smiju saslušavati u policiji i ta služba ima mnogo pametnijih stvari da radi, nego da se time bavi. Ukoliko se nekome ne sviđa neki tekst ne mora ni da ga čita. Sigurni smo da će lako naći medijsko štivo koje mu odgovara, a za ono drugo nema potreba da zove policiju – zaključuju iz UNCG-a.

1 Comment
  1. Rade komentariše

    Viđeste li ko brani Nikolaidisa koji pljuje po Njegošu i mnogima u Crnoj Gori i dobija Ttinaestojulsku nagradu a što njega ne privedu u policiju?

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.